In Nederland zijn twee kinderen overleden aan de Mexicaanse griep. De kinderen, van vier en elf jaar oud, stierven eind vorige maand. Beide kinderen woonden in de regio Nijmegen, maar dat is volgens de GGD toeval.

Volgens het RIVM is er geen reden tot paniek. In "verreweg de meeste gevallen" gaat het om een milde vorm van de Mexicaanse griep.

Roel Coutinho van het RIVM voegt daaraan toe dat "de kans op overlijden verschrikkelijk klein" is. Volgens hem is het niet vreemd dat de ziekte nu weer de kop opsteekt: "vorig jaar was er voor het eerst sprake van Mexicaanse griep, dat is daarna in de wereld gaan circuleren en komt nu weer terug. Daar hadden we al op gerekend".

Scholen begonnen

Rond Kerst meldde het RIVM al dat het griepseizoen echt begonnen was. Bij een op de drie griepgevallen was er sprake van de Mexicaanse griep.

Er heerst officieel nog geen griepepidemie. Omdat deze week de scholen weer zijn begonnen, zou het echter wel zo kunnen zijn dat het aantal griepgevallen nu zal stijgen.

Tot nu toe had de Mexicaanse griep (H1N1) in Nederland 63 slachtoffers geëist. Dit seizoen zijn twintig mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege de Mexicaanse griep.

Ouderen relatief immuun

Vorige jaar leidde een wereldwijde uitbraak van de Mexicaanse griep tot een groot vaccinatie-programma in Nederland onder jonge kinderen. De kinderen die nu gestorven zijn, waren daarbij niet ingeënt tegen de ziekte.

Er werd overgegaan op grootschalige vaccinatie omdat deze vorm van de ziekte vooral onder kinderen opvallend veel slachtoffers maakte. Ouderen, die normaal gesproken altijd kwetsbaar zijn bij griepuitbraken, zijn relatief immuun voor deze vorm, doordat ze antistoffen hebben ontwikkeld door een virus dat in 1957 circuleerde.

Doden in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is er al langer sprake van een griepuitbraak, daar zijn dit griepseizoen 27 mensen bezweken aan de ziekte. Het gaat daar om achttien volwassenen en negen kinderen.

De GGD adviseert een huisarts te raadplegen als de griep ernstig verloopt, bijvoorbeeld met kortademigheid, ongewoon ernstig ziek zijn, of snelle verslechtering. Ook kinderen jonger dan twee jaar en mensen die zwanger zijn of een chronische ziekte hebben, moeten extra oppassen.

STER reclame