NOS Voetbal

Rutten richt zich tot KNVB: dat plan duurt veel te lang

Rutten maakt zich zorgen over toekomst topclubs

De topper tussen PSV en Ajax is op dit moment het beste wat het Nederlandse voetbal te bieden heeft. Evenals veel voetballiefhebbers kijkt Fred Rutten al enige tijd uit naar het titelgevecht in Eindhoven, maar de oud-trainer van PSV plaatst ook kanttekeningen bij de eredivisietopper. Rutten ziet de kloof tussen de twee topclubs en de Europese top nog altijd groter worden.

"Men is volgens mij al anderhalf jaar bezig met een plan. Dat duurt veel te lang. Het lijkt wel polderen", zei Rutten in aanloop naar de cruciale wedstrijd van zondag. "We hebben eigenlijk een visionair nodig bij de KNVB. Iemand die weet wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren."

Iemand als Toon Gerbrands is de ideale man.

Fred Rutten

Achter de schermen

De KNVB heeft al toegegeven dat achter de schermen wordt nagedacht over een dergelijke, nieuwe, technische functie. "Dat heb je nodig als je in de toekomst wilt bijblijven en de afstand niet groter wil laten worden. Iemand als Toon Gerbrands is de ideale man."

In het besef dat de financiële kloof tussen de eredivisie en de buitenlandse topcompetities niet (meer) te dichten is, moeten de Nederlandse clubs op zoek naar andere middelen om de achterstand te verkleinen. En die mogelijkheden zijn er, meent Rutten. "De afstand tussen internationaal voetbal en Nederland heeft te maken met budgetten. Maar je kunt de afstand kleiner maken. Je kunt al wat compenseren als je bijvoorbeeld fysiek sterker bent."

Fred Rutten tijdens een training van Feyenoord

Opgebrand

Daarvoor is meer training noodzakelijk, aldus Rutten. De oud-trainer van Feyenoord werd in Rotterdam bekritiseerd om de hoge trainingsintensiteit. Daarom zouden zijn ploegen nog voor het einde van het seizoen opgebrand zijn.

"Als je gaat kijken naar alle andere takken van sport, bijvoorbeeld de volleybalploeg: er wordt olympisch goud gewonnen, de budgetten worden gehalveerd, ze gaan minder trainen en verdwijnen van het toptoneel. Je moet vlieguren maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl