ANP

De SP verwijst het akkoord tussen EU en Turkije naar de prullenbak. "Dit is een oplossing voor politici in nood en niet voor mensen in nood", zei partijleider Roemer op een partijraad in Amersfoort. Volgens hem had het VN-Vluchtelingenverdrag het uitgangspunt moeten zijn voor afspraken met  de Turken, "maar dat wordt nu door Rutte en Samsom ten grave gedragen". 

De onderhandelaars in Brussel bereikten gisteren een deal over het terugsturen van vluchtelingen van Griekenland naar Turkije. Dat land krijgt in ruil daarvoor onder meer 3 miljard euro voor noodopvang. Verder worden de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie heropend. 

Vluchtelingenakkoord helpt vooral politici in nood

Roemer zei dat zijn partij klaar is om aan de campagne voor Tweede Kamerverkiezingen te beginnen. Die zijn, als alles volgens planning verloopt, over 360 dagen: op 15 maart 2017. De SP-leus wordt wat hem betreft: "Vol op links." Hij voegt daaraan toe dat de SP niet van plan is om in een kabinet te gaan om rechts beleid uit voeren, "zoals de PvdA". 

Hij wil zo weinig mogelijk compromissen sluiten. "We moeten echt voldoende binnenhalen, en mensen moeten de garantie hebben dat we daarvoor gaan. Anders moet je niet op het pluche willen gaan zitten."   

Bij de verkiezingen in 2012 stond de SP er in de peilingen lange tijd heel goed voor, maar bleef uiteindelijk op de vijftien zetels hangen die de partij ook in 2010 haalde. Roemer wil deze keer op winst mikken. "Ik heb een keer te vroeg gepiekt, en een keer te laat gepiekt. Laten we nu op tijd pieken."

Roemer wil graag nog een keer lijsttrekker zijn. Tot 30 april kunnen zich nog tegenkandidaten melden. 

Roemer: SP gaat vol op links

STER reclame