The Passion in New Orleans: 'A live 2-hour epic musical event'

Van links naar rechts: producer Adam Anders, verteller Tyler Perry en de Nederlanders Mark Bracco en Jacco Doornbos AFP

Het immens populaire muziekspektakel The Passion slaat zijn vleugels uit naar de Verenigde Staten. De musical over het sterven van Jezus wordt morgen opgevoerd in New Orleans en live uitgezonden door zender FOX. 

Op zijn Amerikaans zal de versie groter zijn, bombastischer en met wereldsterren op het toneel. "The hour is come for the son of men to be glorified", aldus de aankondigingen. Maar veel zal hetzelfde zijn als in Nederland: de Amerikaanse Passion heeft dezelfde regisseur en producent als de versie die donderdag in Amersfoort wordt uitgevoerd.

Het Nederlandse team is gevraagd door de Amerikanen, vertelt bedenker en producent Jacco Doornbos aan verslaggever Ewout de Bruijn. "Dat proces heeft een paar jaar geduurd, met heel veel gesprekken en bezoekjes. Maar uiteindelijk zijn we hier uitgekomen."

FOX haalde The Passion naar de Verenigde Staten vanwege het kijkcijfersucces maar ook omdat "het lijdensverhaal van Jezus in de Amerikaanse cultuur een belangrijke plaats inneemt", aldus Doornbos. New Orleans is niet toevallig het toneel van de vertelling: de stad werd in 2005 verwoest door orkaan Katrina. "Daarom is dit de beste plek voor dit verhaal", aldus Tyler Perry, die morgen 'de verteller' is. "Deze stad is ook herrezen." 

Doornbos heeft een aantal grote namen weten te verbinden aan het spektakel. Zanger Seal speelt bijvoorbeeld Pontius Pilates, de man die zijn handen waste in onschuld en Jezus liet kruisigen. 

"Het was best moeilijk om bekende artiesten te overtuigen", vertelt Doornbos. "We moesten iedereen uitleggen wat The Passion is. Dat was best een lang proces. Maar toen ze het eenmaal zagen, zorgde dat voor heel veel enthousiasme." 

Mogelijk wordt de Amerikaanse Passion uiteindelijk ook in Nederland uitgezonden. Maar eerst is donderdag de versie vanuit Amersfoort. Daarvoor moet Doornbos meteen na het Amerikaanse spektakel in het vliegtuig stappen, terug naar Nederland.

STER Reclame