Zeid Ra'ad Al Hussein ANP

De door Saudi-Arabië geleide coalitie is in Jemen verantwoordelijk voor twee keer zoveel burgerslachtoffers als alle andere strijdende partijen samen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Jordaniër Zeid Ra'ad Al Hussein, in Genève gezegd.

Zeid uitte zware kritiek op de luchtaanval van de coalitie op een drukbezochte markt in het noorden van Jemen, drie dagen geleden, waarbij 119 mensen omkwamen. Stafmedewerkers van Zeid bezochten de rampplek en concludeerden dat er geen militaire doelwitten in de buurt waren die een aanval legitimeerden. 

'Misdrijven'

"Wellicht hebben de leden van de coalitie zich schuldig gemaakt aan internationale misdrijven", zei Zeid. Hij voegde eraan toe dat de coalitie ook nooit de moeite doet om achteraf nog uit te zoeken of de aanvallen zinvol waren. 

"Deze verschrikkelijke vergissingen vinden plaats met een onacceptabele regelmaat", aldus Zeid. 

De door Saudi-Arabië geleide coalitie voert al maandenlang luchtaanvallen uit op doelen van de Houthi-rebellen in buurland Jemen. Die namen twee jaar geleden de macht over in het land, maar hebben inmiddels al veel gebied moeten prijsgeven. De markt die onder vuur werd genomen, ligt in een door Houthi's gedomineerde regio.     

STER reclame