AFP
NOS Nieuws

Rusland richt zich op IS in Palmyra

Russische vliegtuigen hebben deze week geen aanvallen uitgevoerd in het noorden van Syrië, waar eerder gematigde tegenstanders van Assad werden aangevallen. Wel werden troepen van Assad gesteund bij een offensief tegen IS in Palmyra, aldus het Pentagon.

President Poetin kondigde eerder deze week tot verbazing van velen aan dat Rusland zijn troepen gaat terugtrekken uit Syrië om het vredesproces een kans te geven. Er was eerder veel kritiek van het Westen, omdat ook gematigde rebellen werden aangevallen.

Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft Rusland inmiddels de meeste aanvalsvliegtuigen teruggetrokken. Wel zijn er nog helikopters en vrachtvliegtuigen in het gebied.

Opmars

De Russen leveren steun aan het Syrische leger, dat aan een opmars is begonnen naar Palmyra. Getuigen melden dat regeringstroepen de stad, die in mei vorig jaar in handen van IS viel, tot 10 kilometer zijn genaderd.

Bij gevechten tussen IS en het leger zouden al veel doden zijn gevallen, al is niet precies bekend hoeveel. Volgens Rusland worden er dagelijks zo'n 20 tot 25 vluchten uitgevoerd om het Syrische leger bij te staan.

Het is een grote nederlaag voor IS als Palmyra weer in handen komt van regeringstroepen, omdat de stad op een verbindingsweg tussen Syrië en Irak ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl