Premier Rutte na afloop van de EU-top
NOS Nieuws

Rutte: het wordt nog een hele klus

Het wordt een enorme operatie om de vluchtelingenstroom naar Lesbos en de andere Griekse eilanden voor zondag te stoppen. Premier Rutte hoopt dat alle waarschuwingen die hij en de andere regeringsleiders aan de vluchtelingen hebben gegeven, werken.

Rutte kiest tijdens een exclusief interview met de NOS na afloop van de EU-top in Brussel voorzichtig zijn woorden. Hij wil niet zeggen dat hij er honderd procent zeker van is dat het ook allemaal lukt. "Dit kan gaan werken", wil hij alleen kwijt. "Er is geen perfecte oplossing." De Europese regeringsleiders hadden wel allemaal het idee dat er iets moest gebeuren. "We moesten iets doen."

'Best denkbare oplossing voor Turkije, Europa en de vluchtelingen'

Toch realiseert Rutte zich dat het ook kan mislukken. "Bij een mislukking neemt vooral de druk op Griekenland toe. Het land wordt dan overspoeld met vluchtelingen." Toch wil hij vooral naar de positieve kanten kijken. "Het zal even duren. Ik verwacht één à twee weken, maar dan gaan we het zien. Voor elke vluchteling die teruggaat komt er een Syrische asielzoeker naar Europa. Er gaat een schip terug en het zou mooi zijn als er dan een vliegtuig naar Europa komt."

Dit was zeker ook het idee van Samsom.

Premier Rutte

Plan-Samsom

Rutte erkent dat dit akkoord elementen van het plan-Samsom bevat. "Ik heb Diederik ook na afloop van de top bedankt voor de goede samenwerking", bekent hij. "Dit was zeker ook het idee van Samsom."

Of hij het Nederlands voorzitterschap nu geslaagd vindt, durft de premier niet te zeggen. Hij heeft zich voorgenomen om daar niks over te zeggen.

Tijdens de persconferentie na afloop van de top zei hij al dat anderen daar maar over moeten oordelen en dat herhaalt hij tijdens het interview. Hij houdt niet van het woord overwinning. En op de vraag of hij niet een enorm politiek risico heeft genomen door zich met de onderhandelingen te bemoeien, haalt hij de schouders op. Ook daar moeten anderen maar over oordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl