De Britse premier David Cameron bij aankomst in Brussel ANP

Hoewel de EU-top in Brussel volledig in het teken stond van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije, haalde de Britse premier Cameron in de kantlijn van de top een uiterst belangrijk punt binnen: de mogelijkheid om de 'tampon-taks' te schrappen. 

In Groot-Brittannië vallen tampons en maandverband onder het btw-tarief van 5 procent, iets waar al tijden ophef over bestaat. Veel vrouwen vinden het belachelijk dat zulke noodzakelijke producten niet op de lijst van essentiële goederen staan, waarover nul procent extra belasting wordt betaald. Scheermesjes staan daar bijvoorbeeld wel op. Een petitie om het tarief voor tampons en maandverband te schrappen kreeg 319.000 handtekeningen. 

De Britten zijn echter niet in staat op eigen houtje een einde te maken aan de tampon-taks. Daar gaat Brussel over. Daarom was Cameron erg tevreden over het feit dat alle EU-landen hebben ingestemd met het voorstel om vanaf nu EU-landen de mogelijkheid te geven zelf hun laagste btw-tarief te bepalen. 

Brusselse bemoeizucht

Dat lag voor Cameron zeer gevoelig omdat dit op het oog relatief kleine onderwerp voor grote politieke problemen had kunnen zorgen. Voor veel van zijn eurosceptische Conservatieve partijgenoten was het feit dat de Britten dit btw-tarief niet zelf konden schrappen een extra bewijs van de uit de hand gelopen Brusselse bemoeizucht. Daarmee zou het in de aanloop naar het beruchte EU-referendum op 23 juni ineens een campagne-onderwerp kunnen worden. 

Daarnaast zag het er zelfs naar uit dat veel Conservatieve parlementsleden zich bij Labour zouden aansluiten om volgende week tegen de begroting te stemmen, vanwege de tampon-taksrel. Dat zou een enorme klap in het gezicht van de regering zijn. 

Onderzoek naar borstkanker

In die begroting, die afgelopen woensdag werd gepresenteerd, kondigde minister van Financiën George Osborne nog aan dat hij het geld dat vanwege de btw-heffing op hygiënische producten zou worden geïnd zou schenken aan bijvoorbeeld onderzoek naar borstkanker bij vrouwen, mocht de regering het niet door Brussel gewijzigd krijgen. Maar daar nam het Brexit-kamp binnen de Conservatieven, een flink deel van de fractie, geen genoegen mee. 

"De mensen die gekozen worden zouden verantwoordelijk moeten zijn voor de hoogte van de belastingen in dit land, geen ongekozen EU-rechters en bureaucraten", zei Conservatief parlementslid Anne-Marie Trevelyan. "Hebben we elk jaar een EU-referendum nodig om EU-belastingen af te schaffen waar het parlement tegen is?", tweette haar collega Bernard Jenkin.

Dit laat zien dat we als Groot-Brittannië een krachtige stem zijn binnen de Europese Unie.

Minister Osborne van Financiën

Minister Osborne noemde de wijziging daarom een overwinning. "Dit laat zien dat we als Groot-Brittannië binnen de EU hervormingen voor elkaar kunnen krijgen, waar miljoenen van profiteren. Zo zijn we een krachtige stem binnen een hervormde EU."

Officieel is de tampon-taks nog niet geschrapt, want de aangekondigde wijziging moet eerst nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd. Het ziet er niet naar uit dat dat nog voor problemen zal zorgen. Daarmee lijkt een nieuw politiek probleem voor premier Cameron in de aanloop naar het EU-referendum in de kiem gesmoord.

STER reclame