De huidige Kuip ANP

Feyenoord wil een nieuw stadion ten westen van de huidige Kuip aan de Maas. Dat heeft de projectgroep die de toekomst van het Feyenoordstadion moest bepalen, bekendgemaakt.

De afgelopen maanden zijn er diverse gesprekken geweest met ondernemers in de omgeving. Er moest een keuze worden gemaakt uit drie locaties voor een stadion: één op de huidige plek en twee langs het water van de Maas.

Zowel Feyenoord als de gemeente Rotterdam vindt de uitverkoren plek de beste van de drie. In een persverklaring zegt president-commissaris van Feyenoord Gerard Hoetmer dat Feyenoord met deze keuze klaar is voor de toekomst: "Een stadion waar de club mee vooruit kan in de bovenste regionen van de nationale competitie en daarmee ook Europees. Bovendien en met trots hebben we zo een blijvende bestemming voor de Kuip als het thuis van onze supporters.”

De nieuwe Kuip moet naast de Maas komen gebiedsvisiestadionpark.nl

Door de locatiekeuze komt er een heel nieuw stadion. De huidige Kuip zal dus niet gerenoveerd worden. In plaats daarvan geeft de projectgroep aan dat de Kuip goeddeels behouden zal blijven en wordt omgebouwd tot een nieuw multifunctioneel supporters-, sport-, vrijetijds- en entertainmentcomplex.

Het idee is om de stalen overkapping, die in de jaren negentig is toegevoegd, weer weg te halen. Het monumentale deel van de Kuip blijft op die manier over, daarin zouden woningen gebouwd kunnen worden. De Kuip moet vrij toegankelijk worden voor buurtbewoners en sportclubs zouden er moeten kunnen trainen.

De gemeente Rotterdam had eerder al aangegeven dat in het geval van nieuwbouw een goede bestemming moest worden gevonden voor het huidige stadion. Alle plannen voor het gebied hebben de naam Feyenoord City gekregen.

Al jaren plannen

Met de keus voor de nieuwe locatie is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het dossier Feyenoordstadion dat al jaren loopt. Diverse plannen voor nieuwbouw en/of renovatie van de Kuip zijn de revue gepasseerd, maar sneuvelden stuk voor stuk. Feyenoorddirecteur Eric Gudde gaf in zijn nieuwjaarstoespraak al aan dat hij verwachtte dat er 2021 of 2022 een nieuw stadion staat.

Nu de locatie bekend is, kan gewerkt gaan worden aan een plan voor het nieuwe stadion. Voor de zomer moet daarover meer duidelijkheid komen.

Nieuwe trainingsaccommodatie

Er komt niet alleen een nieuw stadion in het gebied. Ook het trainingscomplex van de club wordt aangepakt. Feyenoord heeft geld gereserveerd voor een nieuwe trainingsaccommodatie en zal waarschijnlijk in het najaar een definitief plan kunnen presenteren.

STER reclame