Een stempas voor het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne ANP

Plasterk: onterecht verkregen referendumgeld moet terugbetaald

tijd van publicatie

Minister Plasterk zegt dat het kabinet zich niet bemoeit met de Referendumcommissie over de toewijzingen van campagnegeld aan burgers en organisaties. Maar er staan duidelijke regels in de wet over misbruik.

"Mensen moeten doen met het geld wat ze tegen de Referendumcommissie gezegd hebben te zullen doen", zegt Plasterk. "Mochten ze dat niet kunnen verantwoorden dan zullen ze het moeten terugbetalen." Die eventuele vorderingen zijn ook in handen van de Referendumcommissie. Het kabinet bemoeit zich hier niet mee.

"Dat is niet voor niets, dat staat zo in de wet", zegt minister Plasterk. "De Referendumcommissie is helemaal onafhankelijk van de regering om te voorkomen dat de politiek sturing kan geven."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Plasterk:

Voorbeelden

De Volkskrant en De Telegraaf schrijven dat de Referendumcommissie tienduizenden euro's uit het campagnebudget heeft verstrekt aan organisaties, zonder te controleren of die het geld goed zullen besteden. In sommige gevallen zou eenzelfde persoon of organisatie twee of drie keer een subsidie hebben gekregen, onder net een andere naam.

De kranten noemen in een aantal gevallen dezelfde voorbeelden. De Partij voor de Dieren krijgt drie keer subsidie voor een nee-campagne: via het wetenschappelijk bureau, het partijbureau en de jongerenorganisatie. De partij vreest dat het associatieverdrag zal leiden tot meer megastallen in Oekraïne. De PvdD zegt dat de aanvragen helemaal volgens de regels zijn ingediend. 

Te vroeg

Een ander voorbeeld dat beide kranten noemen is de toekenning van 45.000 euro voor een neutrale campagne door het bedrijf van Anne-Paul Houwen. Hij heeft daar nog weinig mee gedaan en neemt de telefoon niet op.

De Referendumcommissie zegt dat het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken uit deze voorbeelden. Het duurt nog bijna drie weken tot aan het referendum op 6 april. Daarna zal de commissie de gang van zaken evalueren.

SP-Kamerlid Van Bommel en CDA-Kamerlid Omtzigt hebben al kritisch gereageerd.

STER Reclame