ANP
NOS Nieuws

Pechtold kreeg vlucht naar Oekraïne van 2750 euro

D66-leider Pechtold heeft de reis naar Oekraïne die hij eind februari maakte met Kamerlid Verhoeven, laten opnemen in het reizenregister van de Tweede Kamer. Aan de melding is toegevoegd dat zij de retourvlucht cadeau kregen van het bedrijf Nedspice Holding en dat die een waarde van 2750 euro per persoon vertegenwoordigt.

Over de reis van de twee D66'ers naar Oekraïne verscheen onder meer een kritisch artikel van journalist Ton F. van Dijk omdat het onduidelijk was wie de vlucht met het privévliegtuig had betaald. D66 had dat nog niet laten registreren.

Pechtold en Verhoeven hebben de reis overigens niet geheim gehouden, ze zochten juist de publiciteit op. Met directeur Lavooij van Nedspice, die ook voorzitter is van het Nederlands-Oekraïens centrum voor handelsbevordering, bezochten zij bedrijven en gingen op bezoek bij president Porosjenko en premier Jatsenjoek.

D66 laat weten dat Pechtold en Lavooij elkaar al jaren kennen via een goede doelenveiling en dat de gezamenlijke reis een "spontaan" idee was. De afspraak met president Porosjenko is op verzoek van D66 via de ambassade tot stand gekomen.

Goede contacten

Lavooij heeft eerder gezegd dat goede contacten met hoge Oekraïense politici helpen voorkomen dat zijn bedrijf oneerlijk wordt behandeld. Op nadere vragen van de NOS heeft Nedspice nog niet gereageerd. Lavooij is voor zijn bedrijf in het buitenland.

Kamerleden hebben afgesproken reizen en cadeaus openbaar te maken via een register, zodat er geen discussie kan ontstaan over belangenverstrengeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl