NOS Nieuws

Ruim 80.000 Nederlanders voor behandeling naar buitenland

Jaarlijks steken ruim 83.000 Nederlandse patiënten de grens over om zich in België, Luxemburg of Duitsland te laten behandelen. Dat blijkt uit een overzicht van het secretariaat van de Benelux in Brussel.

De meesten laten zich in België (55.700) en Duitsland (26.000) behandelen. Veel patiënten kiezen voor buitenlandse zorg vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding, zegt het onderzoeksbureau van de Benelux in Brussel. Ook spelen wachtlijsten in Nederland een rol bij de keus voor een behandeling in een buitenlands ziekenhuis.

Vooral in de grensregio wordt over de grens gekeken naar de beste behandeling. Internet speelt bij die keus een steeds grotere rol, constateert het bureau. Verwacht wordt dat steeds meer patiënten daardoor naar het buitenland gaan.

Volgens het overzicht komen ook patiënten uit België en Duitsland voor behandeling naar Nederland, maar een stuk minder dan het aantal Nederlanders dat naar buitenlandse ziekenhuizen gaat.

Uit de cijfers blijkt dat ruim 9400 Belgen en 4300 Duitsers vorig jaar hebben gekozen voor Nederlandse specialistische zorg.

Aanbevelingen

In dat verband adviseert het secretariaat van de Benelux in Brussel om de medische voorzieningen voor gespecialiseerde behandelingen beter op elkaar af te stemmen. Databanken met patiëntgegevens moeten toegankelijk worden voor artsen in Nederland, België en Luxemburg.

Verder moeten patiënten beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden om zich in een buurland te laten behandelen en moeten verzekeraars ziekenhuizen op de hoogte houden van de behandelingen die worden vergoed.

Volgens het onderzoeksbureau heeft de Benelux op het gebied van grensoverschrijdende zorg in de EU een voortrekkersrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl