PVV-leider Geert Wilders maakt een foto van de fotografen voorafgaand aan de regiezitting in de rechtbank op Schiphol ANP

De voorbereidingen voor het proces tegen Wilders moeten worden gestopt totdat een onderzoek naar het lekken van de pleitnotitie klaar is. Dat heeft de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, bepleit. Hij heeft de rechtbank om een diepgravend onderzoek naar het lekken gevraagd.

Gisteravond werd duidelijk dat een conceptversie van de pleitnota van Knoops was uitgelekt naar het AD Knoops vermoedt dat er sprake is van een hack. De verdediging van Wilders en Wilders zelf zijn volgens Knoops geschokt door het uitlekken van het vertrouwelijke stuk.

Meten met twee maten

De advocaat van Wilders vindt dat er met twee maten wordt gemeten. Uitspraken van de PvdA'ers Samsom en Spekman waar aangiftes over werden gedaan "zijn binnen no time geseponeerd", aldus Knoops.

Knoops zei dat hij maanden heeft gezocht naar deskundigen om te getuigen over de vrijheid van meningsuiting. Volgens de advocaat lieten twee van hen weten dat ze niet durfden. "Wij zijn bang voor wat er in de academische wereld over ons zal worden gezegd, of we zijn bang wat er zal gebeuren in onze persoonlijke situatie", aldus Knoops over de afgehaakte deskundigen.

Knoops wil graag alsnog een deskundige als getuige oproepen. Zijn naam wil hij niet in de openbaarheid noemen, om te voorkomen dat ook deze deskundige afhaakt. 

Een van de getuige-deskundigen die Knoops wil oproepen is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof. Hij zou bijvoorbeeld kunnen vertellen in hoeverre Nederlands-Marokkaanse burgers vertegenwoordigd zijn in criminele en terroristische organisaties. 

Ook opiniepeiler Maurice de Hond wil Knoops graag een rol in de zaak tegen Wilders geven. Hij wil hem onder meer graag laten onderzoeken hoeveel steun er onder de bevolking en PVV-kiezers is voor de aanklacht.  

Strafbaar

De raadsman van Geert Wilders gaat mogelijk aangifte doen van het uitlekken van de pleitnota. Volgens hem is er een ''ernstig vermoeden van een strafbaar feit'' door zowel de anonieme verstrekker als de ontvanger, het AD. 

Volgens Knoops is niet uit te sluiten dat er meer documenten zijn gelekt. Enkele ICT-experts zijn vanochtend op het advocatenkantoor begonnen met een onderzoek. Hij sluit niet uit dat de pleitnotitie door een computerhack in handen van derden is gekomen. 

Knoops over uitlekken vertrouwelijke stukken

"Het is een inbreuk op de vertrouwelijke communicatie tussen verdediging en cliënt. Het raakt de vrijheid van verdediging en zal gevolgen hebben voor de rest van het proces", zegt Knoops. Hij wil dat het onderzoek bij de rechter-commissaris voorlopig wordt stopgezet.

Volgens de raadsman is een onderzoek naar het lekken ook noodzakelijk omdat de veiligheid van Wilders in het geding is. Immers, klaarblijkelijk hebben anderen toegang tot de documenten van Wilders, stelt Knoops. 

STER reclame