Pavel Koelizjnikov na de winst op de 500 meter bij de WK afstanden in Kolomna EPA

De internationale schaatsunie (ISU) heeft in een statement laten weten dat de op doping betrapten Pavel Koelizjnikov, Semen Jelistratov en Ekaterina Konstantinova voor onbepaalde tijd zijn geschorst. Na de A-staal blijkt ook hun B-staal positief.

De drie Russische sporters werden tien dagen geleden betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Langebaanschaatser Koelizjnikov is de grootste naam in dit rijtje.

Kampioenen

Koelizjnikov is de laatste twee seizoenen ongenaakbaar op de 500 meter. In november was hij de eerste schaatser die op de 500 meter onder 34 seconden wist te rijden. Het wereldrecord staat op 33,98.

In 2015 en 2016 werd Koelizjnikov wereldkampioen sprint. Ook bij de WK afstanden was de 21-jarige Rus al succesvol. Hij won vorig jaar goud op de 500 meter en in februari van dit jaar was hij de beste op de 500 en 1.000 meter.

Shorttrackers Jelistratov en Konstantinova waren in hun sport ook succesvol. De 25-jarige Jelistratov werd in Sotsji olympisch kampioen op de aflossing en vorig jaar in Moskou wereldkampioen op de 1.500 meter. Konstantinova won dit jaar zilver bij de EK shorttrack in Sotsji.

De ISU laat weten dat de bond verder geen uitspraken doet zolang het onderzoek nog gaande is.

STER reclame