'Minder, minder' was gepland, zeggen getuigen

De 'minder, minder'-toespraak van Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 was vooraf gepland. Dat heeft officier van justitie Wouter Bos gezegd op de eerste dag van het proces tegen de PVV-leider. 

Volgens Bos gingen medewerkers van de PVV voorafgaand aan het optreden van Wilders het café in om het publiek te vertellen wat hij zou gaan zeggen. Wilders zelf zou aan de toespraak hebben meegeschreven.

Aangiften

Bos las delen voor van de aangiften die tegen Geert Wilders zijn gedaan. "Betekent dit dat mijn vriend niet meer in Den Haag mag wonen?", vroeg een vrouw zich af. Iemand anders voelt zich "gekrenkt, ik voel me nu een derderangs burger." 

De aangiften bevatten volgens Bos zeven gemeenschappelijke thema's. Onder meer het beledigende karakter van de uitlatingen en het wekken van angst door de opmerkingen. 

Aanzetten tot haat

Het OM denkt dat Geert Wilders door het laten scanderen van 'minder, minder' heeft aangezet tot haat tegen en discriminatie van Marokkanen wegens hun ras. Daar wordt hij nu voor vervolgd. 

De officier van justitie noemt de rechtszaak tegen Wilders een zaak die de basis van de rechtsstaat raakt. 

Vandaag is de regiezitting. De rechtbank bespreekt onder meer het vooronderzoek door de rechter-commissaris met het Openbaar Ministerie en Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops. 

STER reclame