arch.be
NOS Nieuws

Testament moeder Rubens bij toeval teruggevonden

Een Belgische amateurhistoricus heeft bij toeval een testament teruggevonden van de moeder van schilder Peter Paul Rubens. De 73-jarige Willy Stevens vond het document van Maria Pypelinckx in het Rijksarchief van Gent.

Stevens nam archiefstukken door voor een boek over de plaatselijke geschiedenis toen hij stuitte op een bundel paperassen van een 16e-eeuwse notaris uit Antwerpen. De stukken waren niet geïnventariseerd en hadden eigenlijk in een ander archief moeten liggen.

Een van de stukken bleek een testament te zijn dat Pypelinckx in 1583 had laten opstellen omdat ze ziek was. Ze zou uiteindelijk nog tot 1608 in leven blijven.

arch.be
Het testament

Het archief noemt het document "een mooie aanvulling op de familiegeschiedenis van Rubens". Zo zijn er nu meer details over haar oudste zoon Jean Baptist, over wie weinig bekend was.

Pypelinckx wilde dat haar zoon haar wolhandel over zou nemen. In het testament maande ze zich daarin te verdiepen, "om heuren zone te beter couragie te geven om hem des te meer daer inne te oeffenen".

Het testament wordt nu eerst gerestaureerd en daarna naar het juiste Rijksarchief, dat van Antwerpen-Beveren, overgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl