Geert Wilders tijdens een eerdere rechtszaak in 2011
NOS Nieuws

Pleitnota Wildersproces uitgelekt, advocaat eist onderzoek

De pleitnota die advocaat Knoops morgen wil voorlezen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgelekt. Knoops vermoedt dat er sprake is van een hack en eist een onafhankelijk onderzoek.

Het Wilders-proces begint morgen met een regiezitting die vanwege de veiligheid wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie in de 'minder-Marokkanen'-zaak.

Volgens Knoops publiceert het AD morgen uit zijn pleitnota. Het gaat volgens hem om een conceptnota, een versie van anderhalve week geleden. "Wilders is ontdaan en ernstig geschokt. In mijn jaren als advocaat is me dit nog nooit overkomen", zegt Knoops.

De advocaat heeft aan de president van de rechtbank gevraagd om onderzoek in te stellen. Het zou wat Knoops betreft moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijk IT-deskundige of de Rijksrecherche.

Reactie AD

Knoops zegt dat er maar een paar mensen toegang hadden tot de nota. Hij vraagt zich ook af hoe hij dan voortaan met Wilders zal moeten communiceren. "Een overleg met hem is al heel moeilijk, maar als het ook al niet meer via e-mail kan..."

Het is niet duidelijk welke gevolgen het uitlekken van de nota heeft voor het proces van morgen. Zeker is dat het direct aan de orde zal komen, maar Wilders en Knoops hebben morgenochtend nog overleg over hun aanpak.

Het AD laat weten geen aanleiding te zien om af te zien van publicatie. "Wij hebben journalistiek rechtmatig gehandeld", zegt adjunct-hoofdredacteur Jan 't Hart. Hij wil niet zeggen hoe de krant aan de pleitnota is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl