Protesten tegen president Rousseff in de Braziliaanse stad Sao Paulo

Protesten tegen regering Brazilië: 'dit is een staatsgreep'

Massaal zijn ze de straat opgegaan. Veel Brazilianen zijn woedend dat president Dilma Rousseff haar voorganger en oud-president Lula tot stafchef heeft benoemd. Zo ontloopt hij vervolging in een grote corruptiezaak, zeggen ze.

Lula zou betrokken zijn bij een schandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Nu hij stafchef is geworden is hij ineens zo goed als onschendbaar. Alleen het Hooggerechtshof zou hem nog kunnen vervolgen. Een federale rechter heeft de aanstelling van Lula opgeschort, maar die voorlopige uitspraak houdt waarschijnlijk geen stand.

De Braziliaanse regering gaat het gerechtelijk bevel dat hij uitvaardigde, aanvechten bij een hogere rechter. President Rousseff zegt dat Lula, haar voorganger en politieke mentor, is aangesteld om haar te helpen. Maar dat gelooft een groot deel van de Braziliaanse bevolking niet. Zij wantrouwen de regering en zijn de aanhoudende corruptie in hun land zat.

President Roussef beëdigt omstreden oud-president Lula

In het hele land gingen daarom gisteren tienduizenden mensen de straat op. En dat zijn niet de eerste protesten in het land. Afgelopen zondag liepen miljoenen Brazilianen mee in anti-overheid demonstraties en ook vorig jaar zomer werden er meerdere protesten tegen de regering gehouden.

Ook toen eisten de Brazilianen het aftreden van president Rousseff. Zij werkte jarenlang in de top van Petrobras. Een deel van de Braziliaanse bevolking denkt dat zij een belangrijke rol speelde in de corruptiezaak rond het oliebedrijf.

Bij Petrobras werd tien jaar lang geld verduisterd door aannemers en bouwbedrijven. Via valse facturen, smeergeld en witwaspraktijken werden een decennia lang bouwopdrachten verdeeld. Politici werden stilgehouden met steekpenningen; er zou zeker 800 miljoen dollar aan smeergeld zijn betaald.

Oud-president Lula loopt naast president Rousseff

Het schandaal kwam in de lente van 2014 aan het licht. Een 44-jarige rechter, Sérgio Moro, beet zich vast in de zaak en slaagde erin om een aantal politieke en economische kopstukken voor het gerecht te slepen. Zijn anticorruptie-operatie, 'Lavato Jato' ofwel 'Wasstraat', bleek zo succesvol dat Moro uitgroeide tot een nationale held.

Hij slaagde erin om oud-president Lula te arresteren en in staat van beschuldiging te stellen. Intussen werd ook Marcelo Odebrecht, topman van de grootste bouwonderneming in Brazilië en een vriend van Lula, veroordeeld tot 19 jaar cel.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maar ondanks de verrichtingen van Moro en de enorme demonstraties zit Rousseff nog altijd op haar plek. Onder haar bewind is Brazilië in een crisis beland. Verschillende politici willen dat zij aftreedt en de Braziliaanse bevolking is het vertrouwen in de regering compleet verloren. De benoeming van Lula heeft de situatie alleen maar verergerd.

Hoe het nu verder moet, weet ook correspondent Marc Bessems niet. "Deze crisis duurt nu al ruim een jaar. De oppositie en de regering maken elkaar het werken onmogelijk. En naast deze politieke impasse is er ook nog een economische crisis aan de gang. Ik ben bang dat deze problemen nog maanden zullen aanhouden."

Dat is het laatste wat de Braziliaanse bevolking wil. Voor veel Brazilianen is maar één oplossing: Rousseff moet weg. "Dit is een staatsgreep", laat een van de demonstranten weten. "Wij zijn klaar met diefstal en corruptie. Brazilië is beter dan dit."

'Lula moet niet in de regering, maar in de gevangenis'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl