Minister-president Rutte, de Britse premier Cameron en de Belgische premier Michel (r) overleggen aan het begin van de top in Brussel
NOS Nieuws

'Liever geen vluchtelingenakkoord, dan een slecht akkoord'

Niet alle regeringsleiders zijn ervan overtuigd dat tijdens de EU-top een afspraak met Turkije over de vluchtelingen kan worden gemaakt. De Belgische premier Charles Michel wil liever geen deal dan een slechte. Bovendien wil hij dat Turkije echt levert.

Ook de premier van Luxemburg Xavier Bettelt is op voorhand niet overtuigd van de juridische houdbaarheid van de afspraken. "Ik wil garanties", zo liet hij voor aanvang van het diner weten. Ook in de Baltische staten wil men eerst zien en dan geloven. De Litouwse president Dalia Grybauskaite zei op cynische toon: "Hopelijk gaan we het eens worden over iets." Zij vatte de bezwaren samen als, "zeer gecompliceerd, zeer moeilijk uit te voeren en op de rand van het internationaal recht".

De regeringsleiders maken op dit moment een hinkstap sprong.

Correspondent Arjan Noorlander
Hoe ziet de deal met de Turken eruit?

De Cypriotische president Nikos Anastasiades herhaalde dat Turkije eerst de Cypriotische regering moet erkennen, voordat het eiland zal instemmen met een deal. "Als Turkije zijn verplichting nakomt, dan is er geen probleem."

Bij het diner worden door EU-president Tusk de eerste compromisteksten uitgedeeld, waar de ambtenaren de afgelopen dagen over hebben onderhandeld. Belangrijk is vooral wat Griekenland vraagt aan humanitaire hulp, maar ook aan ondersteuning bij het opvangen van vluchtelingen.

Daarna gaan de regeringsleiders aan tafel praten over het conceptakkoord. De verwachting is dat het laat zal worden in Brussel. Morgenochtend om 10.00 uur is een ontbijt gepland met de Turkse premier Davutoglu, waar de afspraken tussen de EU en Turkije bezegeld moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl