Braziliaanse rechter schort benoeming Lula op

Lula kort nadat hij was beëdigd als stafchef van de regering van president Rousseff AFP

Een federale rechter in Brazilië heeft de benoeming van oud-president Lula (70) tot stafchef van de regering opgeschort. Met deze voorlopige uitspraak wil de rechter voorkomen dat Lula eventuele vervolging ontloopt. De regering heeft laten weten de uitspraak aan te vechten.

Lula da Silva, die president was tussen 2003 en 2010, wordt verdacht van fraude. Vervolging wordt een stuk lastiger nu hij een hoge post in het kabinet van zijn opvolgster Rousseff bekleedt. Alleen het hooggerechtshof kan juridische stappen ondernemen tegen leden van het kabinet.

De rechter schort de benoeming van Lula op, omdat de aanstelling het strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-president zou bemoeilijken. De Braziliaanse regering gaat bij een hogere rechter in beroep. De verwachting is dat de voorlopige uitspraak dan ongedaan wordt gemaakt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

President Roessef beëdigt omstreden oud-president Lula

De protesten in Brazilië laaiden vanmiddag weer op nadat er opnames van telefoongesprekken waren gepubliceerd tussen Lula en president Rousseff. Uit die gesprekken zou blijken dat Lula tot stafchef is benoemd om te voorkomen dat hij voor de rechter moet verschijnen.

Rousseff ontkende dat later. Zij noemde de publicatie van de opnames illegaal en anti-democratisch.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Lula moet niet in de regering, maar in de gevangenis'

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike heeft vanwege alle demonstraties van de afgelopen dagen een promotie-evenement in Rio de Janeiro niet door laten gaan. Daar zou vandaag het nieuwe shirt van het Braziliaanse voetbalelftal worden gepresenteerd, maar Nike was bang dat de presentatie werd verstoord. 

STER Reclame