NOS Nieuws

Denktank: Trump als president wordt een grote ramp

Een internationale denktank van economen waarschuwt dat een verkiezing van Donald Trump tot president van de VS de wereld kan destabiliseren.

De wereldeconomie zal worden verstoord en de Amerikaanse politiek in chaos vervallen. Trump zal bijvoorbeeld aansturen op een handelsoorlog met Mexico, voorspellen de economen van de Economist Intelligence Unit. En hij zal voortdurend aanvaringen hebben met het Congres, zowel met de Democraten als de Republikeinen.

IS zal de Amerikanen op zijn knieën bedanken voor de verkiezingsuitslag, zeggen ze verder. "Het zal voor de moslim-extremisten een stuk makkelijker worden om mensen te rekruteren voor de jihad." Trump heeft onder meer gezegd dat hij Syrië wil binnenvallen om IS uit te roeien.

Top 10

De denktank verwacht dat Donald Trump in de top 10 van wereldwijde bedreigingen zal komen. Op die lijst van bedreigingen staan onder meer de instabiele Chinese economie, de problemen in de eurozone en het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Het is voor het eerst dat de economen een presidentskandidaat hebben genomineerd voor een plaats in de top 10.

Ze zeggen dat er een klein lichtpuntje is. Trump slaat tijdens zijn campagne hard om zich heen met zijn a-politieke standpunten. "Maar net als het weer, waait de wind soms plotseling uit een totaal andere richting."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl