Persconferentie over de twee ruimtes in de tombe van Toetanchamon
NOS Nieuws

Twee nieuwe ruimtes ontdekt in graftombe Toetanchamon

In de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon in het Dal der Koningen bij Luxor zijn twee nieuwe ruimtes gevonden. In een daarvan zou metaal en organisch materiaal liggen, bijvoorbeeld mensenresten.

Maar wat er precies in die kamers ligt, moet nader worden uitgezocht, heeft de Egyptische minister van Antiquiteiten Damaty gezegd. In november maakte een Japanse onderzoeker radarbeelden in de graftombe. Die zijn de afgelopen maanden nader geanalyseerd en daaruit is gebleken dat de tombe tussen twee wanden verborgen ruimtes heeft.

Ontdekking van de eeuw

Er zijn nog twijfels over wat er precies ligt en daarom wordt deze maand vervolgonderzoek gedaan. Damaty heeft al laten doorschemeren dat "best wel eens de ontdekking van de eeuw" zal worden gedaan.

Minister: Het kan de ontdekking van de eeuw zijn

Er wordt al tientallen jaren gezocht naar het graf van koningin Nefertiti, een van de stiefmoeders van Toetanchamon. De Britse archeoloog Reeves suggereerde vorig jaar dat zij in een van de onontdekte ruimtes in de tombe kon liggen.

Verhuizing

Volgens Reeves is de mummie van Toetanchamon, die 3000 jaar geleden op 19-jarige leeftijd overleed, destijds verplaatst naar een andere grafkamer. Hij vermoedt dat die eigenlijk van Nefertiti was.

Het graf van de farao werd in november 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter. Hij vond niet alleen het wereldberoemde gouden dodenmasker van Toetanchamon maar ook juwelen, vazen, strijdwagens en bankjes. Het dodenmasker wordt tentoongesteld in het Egyptisch Museum in Caïro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl