NOS Nieuws

Video van Japanse journalist die in Syrië is gegijzeld

Op Facebook en Twitter is een videoboodschap geplaatst van waarschijnlijk een Japanse journalist die sinds juli vorig jaar wordt vermist in Syrië. Al-Nusra zou de video naar buiten hebben gebracht.

In de video richt de man zich tot zijn vrouw en familie. Hij begint met te zeggen: "Hallo, ik ben Jumpei Yasuda. Vandaag, 16 maart, ben ik jarig". De boodschap van ruim een minuut is in het Engels.

De man heeft een baard. Hij zit aan een tafel met een witte muur op de achtergrond. Hij zegt dat hij vrijuit kan spreken, dat hij van zijn vrouw en familie houdt en hen graag zou willen omhelzen, maar dat dat niet meer kan.

Daarna leest hij een boodschap aan de regering voor van papier: "Als je ergens in een donkere ruimte zit en pijn lijdt, dan is er niemand. Niemand geeft antwoord, niemand reageert. Je bent onzichtbaar, je bestaat niet. Niemand geeft om je."

Al-Nusra

Yasuda (42) verdween in juni vorig jaar, nadat hij via Turkije naar Syrië was gegaan. Het Japanse persbureau Kyodo heeft gesproken met de man die de video heeft geplaatst. Hij zegt dat hij die heeft ontvangen van al-Nusra (al-Qaida in Syrië) en dat de kidnappers van plan zijn de Japanse regering om losgeld te vragen.

De regering zegt dat het er inderdaad op lijkt dat het Yasuda is, maar dat niet bekend is of er losgeld is geëist. Of er contact is met de ontvoerders, wil de regering niet zeggen. De regering is achter de schermen bezig met de zaak.

Yasuda was goed bevriend met Kenji Goto, een Japanse videojournalist die in januari werd onthoofd door IS. Hij werd eerder ontvoerd in Irak, in 2004. Toen hij na een week vrijkwam, kreeg hij een storm van kritiek over zich heen in Japan. De Japanse regering is er erg op tegen dat journalisten naar gevaarlijke gebieden afreizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl