Betogers demonstreren tegen de EU-plannen om vluchtelingen terug te sturen naar Turkije
NOS NieuwsAangepast

Welke landen willen geen deal met Turkije?

Op de vluchtelingentop van 7 maart was de overeenkomst met Turkije al bijna rond. De EU-landen kregen nog tien dagen om erover na te denken. "Iedereen werkt er hard aan", zei premier Rutte daarover. "Maar er moeten nog wel lastige knopen worden doorgehakt." Een understatement als je kijkt naar de bedenkingen van enkele dwarsliggers.

Hongarije

Want nu de top gaat beginnen, is het nog lang niet zeker dat alle plooien zijn gladgestreken. Sommige landen zetten hun hakken in het zand, zoals Hongarije. Premier Orban, die als eerste een hek neerzette tegen de vluchtelingen, sprak in Boedapest een enthousiaste menigte toe. "We laten anderen niet bepalen wie we in onze huizen en ons land binnenlaten", zei hij.

Volgens het plan moeten de Syriërs vanuit Turkije worden verdeeld over de EU-landen. Orban wil een referendum houden als de EU de lidstaten wil verplichten om de vluchtelingen op te nemen.

Cyprus

Het grootste struikelblok is Cyprus. Het land ligt niet zozeer om de vluchtelingencrisis dwars, maar vanwege de Turkse bezetting van het halve eiland. Cyprus probeert via onderhandelingen het eiland weer te verenigen. Maar als de Turken in Brussel al veel van hun eisen binnenhalen, wordt de kans daarop een stuk kleiner.

Cyprus gebruikte al eerder een veto om de Turkse toenadering tot de EU te blokkeren en dat zou de komende dagen misschien wel opnieuw kunnen gebeuren.

Bulgarije

In Bulgarije wordt gevreesd dat de afspraken zullen leiden tot een nieuwe vluchtelingenstroom. Want in de afspraken gaat het alleen over Griekenland.

Bulgarije ziet de bui al hangen en vreest dat veel vluchtelingen dan via Bulgarije naar het noorden van Europa zullen reizen. Op de landgrens met Turkije staat weliswaar een hek, maar de vluchtelingen kunnen ook met bootjes via de Zwarte Zee naar Bulgarije komen.

En of dat nog niet genoeg is, zijn er naast tegenstribbelende Europese lidstaten tal van juridische bezwaren tegen het plan. Ook zijn er bezwaren omdat de persvrijheid en de mensenrechten in Turkije onder druk staan.

Geen andere manier

Ondanks alle bezwaren is er geen andere manier, denkt de Duitse bondskanselier Merkel. "Als Europa is het onze eer te na als 28 lidstaten met 500 miljoen burgers zoveel moeite hebben om de lasten te delen", zei ze gistermiddag.

Vandaag en morgen moet blijken of ze de tegenstribbelende landen meekrijgt om de definitieve overeenkomst met Turkije te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl