AFP

De militante Koerdische beweging TAK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag van zondag in Ankara. Bij die aanslag kwamen 37 mensen om het leven.

De TAK schrijft op zijn website  dat de aanval was gericht tegen veiligheidstroepen. "Dat ook burgers het slachtoffer worden, is onvermijdelijk." De beweging zegt dat nog meer aanslagen volgen, net zolang totdat Turkije de aanvallen op de Koerden staakt.

De groepering heeft zich in 2004 afgescheiden van de PKK. De aanhangers vonden destijds dat de PKK veel te weinig ondernam tegen "de Turkse overheersers". De TAK strijdt met aanslagen voor een onafhankelijke staat in het zuidoosten van Turkije. 

Eerdere aanslagen

De groepering eiste vorige maand ook al de verantwoordelijkheid op voor eenzelfde soort aanslag in de Turkse hoofdstad waarbij 29 mensen om het leven kwamen. 

De TAK pleegde eind vorig jaar eveneens een aanslag in Istanbul. Die aanval vond plaats op de luchthaven Sabiha Gökcen. Aanhangers vuurden vanaf afstand enkele mortiergranaten af, ook als waarschuwing aan de autoriteiten om het offensief tegen de Koerden in het zuidoosten van het land te beëindigen. 

Bij de aanslag op de luchthaven kwam een persoon om het leven.

De Turkse regering heeft na alle aanslagen het offensief tegen de Koerden opgevoerd.  

STER reclame