NOS Nieuws

CO2-uitstoot groeit wereldwijd niet meer

Het leek onlosmakelijk met elkaar verbonden: de groei van de wereldeconomie en een toename van de CO2-uitstoot. Maar volgens een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap ziet het ernaar uit dat de economie inmiddels groeit zonder dat er meer broeikasgassen worden uitgestoten.

"Slechts een paar maanden na het historische klimaatakkoord in Parijs is dit alweer een impuls voor de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering", zegt IEA-directeur Fatih Birol.

Voor het tweede jaar op een rij is de hoeveelheid CO2-gassen die vrijkomt als gevolg van het wereldwijde energieverbruik namelijk gelijk gebleven. In 2015 is 32,1 miljard ton koolstofdioxidegas uitgestoten, nagenoeg even veel als in 2013. Ondertussen groeide de wereldeconomie de afgelopen twee jaar met respectievelijk 3,4 en 3,1 procent.

In China en de VS, de twee landen met de grootste CO2-uitstoot door energieverbruik, daalde de emissie zelfs vorig jaar.

Dankzij de wind

Volgens het IEA is in de recente geschiedenis slechts drie keer eerder de CO2-uitstoot niet toegenomen. Het verschil met deze keer is dat dit in alle drie de gevallen gebeurde toen het economisch slecht ging.

Het rapport stelt dat de uitstoot niet meer stijgt doordat steeds meer energie uit zonne- en windenergie en andere duurzame bronnen komt. Naar schatting 90 procent van de nieuw opgewekte elektriciteit vorig jaar is op duurzame wijze geproduceerd. De helft bestond uit windenergie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl