Haalt Trump genoeg kiesmannen voor de conventie in juli?
NOS Nieuws

Republikeinen op weg naar 'contested convention', maar wat is dat?

De partijconventie tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen hoort een feest te zijn, de kroning van de genomineerde en het begin van de landelijke campagne. Toch zou het dit jaar bij de Republikeinen wel eens heel anders kunnen lopen.

De hevig verdeelde partij is het namelijk niet eens over wie het op moet gaan nemen tegen de Democraten. De partijtop ziet graag een meer gevestigde kandidaat als Rubio, die gisteren opgaf, of Kasich als kandidaat, maar een groot deel van de kiezers is weg van de anti-politicus Donald Trump. De miljardair heeft tot nu toe de meeste staten en dus ook de meeste gedelegeerden gewonnen. Toch is de magische grens van 1237 kiesmannen nog niet in zicht.

Als Trump in het huidige tempo doorgaat, komt hij volgens een berekening van de Amerikaanse nieuwssite Politico uiteindelijk zo'n 150 gedelegeerden tekort voor de absolute meerderheid. De kans op een contested convention wordt dan steeds groter. In dat geval wordt pas tijdens de partijconventie, van 18 tot 21 juli, duidelijk wie de uiteindelijke genomineerde wordt. Een ingewikkeld en lang proces.

Als je zoveel mensen buitenspel zet, krijg je grote problemen.

Donald Trump

Niet als het aan Donald Trump ligt. Hij zei afgelopen week dat degene met de meeste kiesmannen gewoon de nominatie moet krijgen. Krijgt hij die niet, dan voorspelt Trump rellen. "Als je zoveel mensen buitenspel zet, krijg je grote problemen." De miljardair kan de regels echter niet veranderen en dus is het mogelijk dat hij op de conventie hard aan het werk moet.

Bij de voorverkiezingen vallen in elke staat kiesmannen te verdelen. De gekozen kiesmannen, vaak mensen die goed liggen bij de partijtop, moeten tijdens de eerste ronde op de politicus stemmen aan wie ze zijn toegewezen. Er zijn echter ook nog een paar honderd vrije gedelegeerden. Om aan de benodigde meerderheid te komen zal Trump veel van hen moeten overtuigen om op hem te stemmen en niet op de andere kandidaten, Ted Cruz of John Kasich.

Vrijgelaten kiesmannen

Lukt dit niet, dan is de chaos compleet. Ruim de helft van de gedelegeerden wordt dan namelijk 'vrijgelaten'. De kiesmannen hoeven dan niet meer op de kandidaat te stemmen aan wie ze oorspronkelijk zijn toegewezen, maar mogen ook voor een ander kiezen. Iemand die ze bijvoorbeeld persoonlijk steunen. Is er na de tweede stemronde nog steeds geen genomineerde, dan gaat de conventie een derde ronde in.

Tussen deze momenten in overleggen kandidaten, partijprominenten en gedelegeerden met elkaar om coalities te vormen en zo toch tot een meerderheid te komen. In de volgende rondes worden steeds meer kiesmannen vrijgelaten.

Paul Ryan?

De conventie kan zo dagenlang duren. Komt de partij er echt niet uit, dan kan een kandidaat worden voorgedragen die niet eens aan de voorverkiezingen heeft meegedaan. Zoals bijvoorbeeld de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, of oud-presidentskandidaat Mitt Romney.

De voorganger van Ryan, John Boehner, gaf vandaag al een duidelijk signaal af: "Als geen van de drie overgebleven kandidaten als duidelijke winnaar uit de voorverkiezingen komt, dan verdienen ze het ook geen van drieën. In dat geval vind ik dat Paul Ryan onze kandidaat moet worden." Ryan liet echter vrijwel meteen daarop via zijn woordvoerster weten geen nominatie te accepteren.

Een contested convention is vaak niet in het voordeel van de uiteindelijke kandidaat. In de afgelopen 150 jaar zijn er van de tien genomineerden die meerdere rondes nodig hadden, slechts drie president geworden. De laatste was Franklin Roosevelt in 1932. Als het echt zo ver komt, dan is het de vraag of Trump überhaupt de kandidaat wordt. De miljardair gaf eerder al aan dat hij als een onafhankelijke kandidaat mee gaat doen als de Republikeinen hem "oneerlijk" behandelen. En zo'n contested convention lijkt voor hem zeker onder die definitie te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl