AFP
NOS Voetbal

FIFA eist tientallen miljoenen smeergeld terug

De FIFA heeft een claim ingediend bij de openbaar aanklager in de Verenigde Staten, die onderzoek doet naar de corruptie en omkoping bij de wereldvoetbalbond. In een document van 22 pagina's eist de FIFA tientallen miljoenen dollars terug, die door de Amerikaanse justitie van de 41 verdachten zijn teruggevorderd.

In het document geeft de FIFA concreet aan dat het om steekpenningen gaat in ruil voor stemmen voor de WK's van 1998 en 2010. Daarmee geeft de FIFA voor het eerst openlijk toe dat bij de toewijzing van deze toernooien stemmen verkocht zijn door FIFA-bestuursleden.

Daarnaast wil de FIFA ook het geld terug dat de bond besteed heeft aan reiskosten, dagvergoedingen, bonussen en andere betalingen aan corrupte oud-officials, alsmede compensatie voor de geleden imago-schade voor FIFA vanwege het 'gedrag' van de in de VS vervolgde functionarissen.

Reeds 190 miljoen geïncasseerd

Op 27 mei 2015 kwam de Amerikaanse justitie voor het eerst openlijk in actie in de FIFA-zaak. Toen werden, kort voor de FIFA-verkiezingen, FIFA-officials van hun bed gelicht en opgepakt, onder wie twee bestuursleden. In totaal werden die dag veertien mensen opgepakt. Later die dag gaf de Amerikaanse minister van Justitie, Loretta Lynch, een persconferentie waarin ze liet weten dat dit nog maar het begin was.

Begin december werden bij een tweede actie van de FBI nog eens zestien mensen opgepakt wereldwijd. Dat betrof een gezamenlijke actie van de FBI en de Zwitserse justitie tegen de FIFA. Diverse FIFA-officials zijn inmiddels uitgeleverd aan de VS.

Infantino: we willen dat geld terug

Inmiddels is van deze verdachten al 190 miljoen dollar teruggevorderd. FIFA wil nu een deel van dit geld terug van de Amerikaanse justitie, omdat de wereldvoetbalbond zichzelf als slachtoffer ziet.

FIFA-president Gianni Infantino stelt: ''Het geld dat deze functionarissen in hun zak hebben gestoken, behoort toe aan het voetbal. Het was bedoeld voor de ontwikkeling en promotie van het voetbal. FIFA, als wereldbestuurder van het voetbal, wil dit geld nu terug. En we zijn vastbesloten net zo lang door te gaan tot we het ook daadwerkelijk krijgen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl