ANP
NOS Nieuws

Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre

Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre. De prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 60.000 euro, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een Nederlandse illustrator.

Volgens de jury is Bruna de meester van de klare lijn. "Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt, is ongeëvenaard."

Zijn werk is betoverend. Iemand heeft veel talent nodig om tot zo'n eenvoud te komen, staat verder in het juryrapport. "Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af."

Bekroonde tekenaar

Dick Bruna is al meerdere keren bekroond en er zijn veel exposities aan zijn werk gewijd. Zijn bekendste geesteskind is Nijntje, de verhalen rond het konijntje dat wereldwijd aan kleine kinderen wordt voorgelezen.

Bruna's werk is opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

Dick Bruna krijgt de Max Velthuijs-prijs op 22 september uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Max Velthuijs

De prijs is vernoemd naar de schrijver en tekenaar Max Velthuijs, de geestelijk vader van onder meer de kinderboekenserie Kikker. Die werd in talloze landen vertaald. Velthuijs kreeg in 2004 de Hans Christian Andersenprijs, de belangrijkste buitenlandse prijs voor kinderboeken. Daarnaast won hij twee keer het Gouden Penseel, de prijs voor best geïllustreerde boek. Max Velthuijs overleed in 2005.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl