'Trump slaat grote slag, maar het is nog niet de genadeklap'

AFP

Donald Trump won bij de voorverkiezingen van afgelopen nacht drie van de vijf staten, waaronder de belangrijke staat Florida. De miljardair sloeg opnieuw een grote slag, maar hij is er nog niet. 

Zijn tegenstander John Kasich won namelijk in Ohio, waar hij gouverneur is. Ondanks die thuiswedstrijd, wordt aan de overwinning van Kasich veel waarde gehecht. Want Ohio is een goede afspiegeling van de Amerikaanse samenleving.  

Lichtpuntje

Zonder de winst in die staat is de weg naar de nominatie er niet gemakkelijker op geworden voor Trump, zegt VS-correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. Ook niet nu Trumps tegenstander Marco Rubio uit de race is gestapt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Trump: om zo te winnen is geweldig

"De partijtop baalt dat Rubio eruit ligt. Die hadden gedacht dat hij in de strijd tegen Clinton de grootste kans zou maken. Nu wordt dat waarschijnlijk Trump. Al is er wel een lichtpuntje voor de Republikeinse partij met de overwinning van Kasich in Ohio."

John Kasich viert zijn overwinning in Ohio AFP

Volgens Van der Horst betekent die overwinning namelijk dat waarschijnlijk niemand het aantal gedelegeerden binnenhaalt voor de meerderheid die nodig is om de nominatie binnen te slepen. "En dat houdt in dat er waarschijnlijk een zogeten contested convention gaat komen." 

"De eindbeslissing zal dan pas op de partijconventie in juli vallen. De gedelegeerden moeten dan onderhandelen. Dat is de enige kans voor het anti-Trump kamp binnen de Republikeinen om de miljardair te omzeilen." Voor echte conclusies is het echter nog te vroeg, zegt correspondent Wouter Zwart. 

Arjen van der Horst
@arjenUSA
Opmerkelijk gebaar van Kasich. Hij dankt in overwinningstoespraak Democratische kiezers die vandaag op hem gestemd hebben.
3 jaar geleden

Of iedereen nu dan z'n geld op Kasich zet? Hijzelf in ieder geval wel. Er zouden zelfs Democraten op hem hebben gestemd, om zo Trump tegen te houden. "Kasich denkt dat hij momentum krijgt door de winst in Ohio. Hij kijkt naar de liberale staten die nog gaan komen, zoals New York en Californië. Toch denk ik dat het 'wishful thinking' is", zegt Van der Horst. "Tot nu toe heeft hij namelijk nauwelijks gedelegeerden binnengehaald."

Bij de Democraten ziet het er nog steeds goed uit voor Hillary Clinton. Zij behaalde de overwinning in vier staten en de verwachting is dat ze Bernie Sanders in Missouri, waar de uitslag nog niet vastligt, ook gaat verslaan. "Ook al doet Sanders het steeds verrassend goed, het moet raar lopen wil Clinton de nominatie mislopen", zegt Wouter Zwart.

NOS / Lars Boogaard

STER Reclame