NOS Nieuws

Geen kort rokje voor ambtenaren in Amsterdam Nieuw-West

Ambtenaren die achter de balie werken in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West mogen geen korte rok of jurk meer dragen. Ze hebben kledingvoorschriften gekregen van hun teamleider, zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de gemeente Amsterdam.

In een e-mail van de teamleider staat dat vanaf nu "dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie". Ook knielaarzen vindt de chef "niet gepast aan de balie". In de mail staat verder dat dit het laatste verzoek is en dat de volgende keer mensen naar huis worden gestuurd en niet meer naar de winkel om iets te gaan halen.

Aanstootgevend

Voorzitter Soriano van de COR weet niet waarom deze kledingeisen zijn gesteld. "Wij vinden dit een uitermate bizarre melding", zegt Soriano. In de mail van de teamleider wordt geen reden gegeven. Soriano heeft later vandaag een gesprek met de leidinggevende van de teamleider.

De D66-fractie in Nieuw-West gaat vragen stellen over de kwestie. Raadslid Jeroen Mirck van die partij vindt het vreemd dat in heel Amsterdam geen kledingvoorschriften gelden, maar dat in het stadsdeel Nieuw-West dat wel het geval zou zijn. "Dat is voor ons de reden om het hier aan te kaarten", zegt Mirck.

Volgens Mirck zeggen buurtbewoners dat de teamleider van stadsdeel Nieuw-West waarschijnlijk denkt dat een kort rokje aanstootgevend kan zijn voor moslims. Ook daar wil het D66-raadslid vragen over stellen.

Beleid

Volgens Peter Paul Ekker, woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho, geldt voor alle werknemers van de gemeente Amsterdam dat ze zich netjes moeten kleden. "Dat is ooit verwoord als rokjes tot op de knie en een niet al te diep decolleté. Maar dit gaat om een discussie onder collega's."

"Er is een mevrouw met een baliefunctie die korte rokjes draagt waarbij haar billen zichtbaar zijn", zegt Ekkers. "Haar collega's hebben daarover geklaagd omdat ze zich daar ongemakkelijk bij voelen. Haar teamleider heeft haar gezegd dat ze onder die rokjes een legging aan moet trekken."

"Het is dus niet meer dan een zaak tussen collega's, die ze zelf moeten oplossen", aldus Ekker. "Wij als Centrale Stad of stadsdelen schrijven mensen niet voor hoe ze zich moeten kleden. Het is een interne kwestie die nu tot een kleine rel heeft geleid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl