Sander van Hoorn in de Syrische stad Deraa YouTube

Op een muur in de Syrische stad Deraa kalkte een groep jongens vijf jaar geleden de eerste protestleuzen. Het was het begin van de opstand die uitmondde in de oorlog in Syrië. Correspondent Sander van Hoorn keerde terug naar de stad waar het allemaal begon. 

Hij filmde zijn bezoek met een 360-gradencamera.

"Ze willen graag uitstralen dat ze de stad onder controle hebben", zegt Van Hoorn in een reportage op het NOS Radio 1-Journaal. Maar tijdens zijn bezoek aan Deraa, dat in het zuidwesten van Syrië ligt, zijn op de achtergrond steeds de knallen van mortiergranaten te horen.

Van Hoorn spreekt met de gouverneur. Die vertelt uitbundig over de verzoening in de stad, waar hij hard aan heeft gewerkt. Tijdens het gesprek is weer een knal te horen.

"De gouverneur lacht en zegt dat het een deur is die dichtslaat", vertelt Van Hoorn. "Van de verzoening waar hij het zojuist over had, lijkt nog weinig gelukt."

Een man die net zijn voedselpakket heeft opgehaald, vertelt dat hij vijf jaar geleden nooit had verwacht dat hij er nu zo bij zou staan.

Correspondent Sander van Hoorn

Deraa is verdeeld. Het ene deel van de stad is in handen van de regering, het andere in handen van de oppositie. Toch is het er op dit moment relatief rustig. Inwoners doen boodschappen op de markt en op verschillende plekken in de stad worden voedselpakketten uitgedeeld.

"Een man die net zijn voedselpakket heeft opgehaald, vertelt dat hij vijf jaar geleden nooit had verwacht dat hij er nu zo bij zou staan", zegt van Hoorn. "Ook hij zegt dat alles in zijn stad prima is. Ondertussen horen we verderop opnieuw mortieren."

'Dat was gewoon een grote deur die dichtsloeg'

Eerder al bracht Van Hoorn een bezoek aan Aleppo en liep hij over het universiteitsterrein in die stad, waar op dit moment zo'n 33.000 vluchtelingen worden opgevangen. Ook bij die bezoeken werd gefilmd met een 360-gradencamera.

STER reclame