ANP
NOS Nieuws Economie

Fusie Ahold, Delhaize weer stap dichterbij

Ahold en Delhaize hebben van de Belgische toezichthouder groen licht gekregen voor de voorgenomen fusie. Wel moeten er eerst dertien bestaande winkels worden verkocht aan concurrenten, anders heeft de toekomstige supermarktgigant te veel macht. 

Het gaat om acht Albert Heijn-winkels in België en vijf winkels van Delhaize. Voor die winkels moet een nieuwe eigenaar worden gevonden. Eentje die de huidige afspraken met het personeel "respecteert", zo stelt de toezichthouder.

"De winkels moeten worden overgedragen aan een koper die beschikt over de financiële middelen en de expertise om de winkels te behouden als levensvatbare en actieve concurrenten van Ahold Delhaize en andere ondernemingen." Ook moeten een aantal toekomstige projecten van Ahold en Delhaize worden stopgezet.

Nog enkele maanden

Na het samengaan van de Nederlandse en Belgische supermarktketen ontstaat een supermarktconcern dat in Europa qua grootte de vierde plek inneemt achter het Franse Carrefour, het Duitse Lidl en het Engelse Tesco.

Ahold noemt de goedkeuring een belangrijke mijlpaal. In Europa zijn nu alle mededingingsrechtelijke procedures afgerond. Nu is het wachten op de uitspraak van de Amerikaanse toezichthouder de FTC. Dat duurt waarschijnlijk nog enkele maanden. In de VS moeten winkels eerst verkocht zijn aan concurrenten, voordat de Amerikaanse toezichthouder groen licht geeft. De combi Ahold Delhaize staat in de VS op de vierde plek qua grootte.

Eerder deze week werd bekend dat de aandeelhouders van Ahold en Delhaize hebben ingestemd met de voorgenomen fusie. Samen hebben ze een omzet van bijna 64 miljard euro, 6750 winkels en 390.000 medewerkers. De fusie moet halverwege dit jaar zijn afgerond. 

STER reclame