Speedbootongeluk en monstertruckongeluk
NOS Nieuws

Andere eisen bij ongelukken met monstertruck en speedboot, maar waarom?

Er lijken veel overeenkomsten te zijn tussen het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen in september 2014 en het speedbootongeluk op de Vinkeveense Plassen een maand eerder. Bij beide ongelukken kwamen mensen om het leven. Toch is de eis van het Openbaar Ministerie tegen de bestuurder van de monstertruck anderhalf jaar cel, terwijl de bestuurder van de speedboot acht jaar cel hoorde eisen. Waarin zit het verschil?

Bij het ongeluk met de monstertruck kwamen drie toeschouwers om het leven en raakten 28 mensen gewond. De chauffeur, Mario D., reed met zijn truck het publiek in tijdens een evenement in Haaksbergen. Volgens het OM is er geen sprake van opzet bij de chauffeur, maar wel van dood door schuld. Het OM eist dus anderhalf jaar gevangenisstraf tegen D. en daarbij mag hij tien jaar lang niet meer als stuntman werken.

"Doordat er geen sprake is van opzet gaat de strafeis flink naar beneden", zegt strafrechtadvocaat Melissa Slaghekke. "Voor dood door schuld kan maximaal twee jaar worden geëist. Tenzij er sprake is van roekeloosheid, dan kan het dubbele worden geëist, maar daar gaat de rechter niet vaak in mee."

"Het OM verwijt de bestuurder dat hij ernstig onzorgvuldig of verwijtbaar slordig heeft gehandeld. Maar D. heeft het risico op de dood van de bezoekers nooit aanvaard."

Lidwien Gevers bij de rechtbank in Almelo

Bij het bootongeluk op de Vinkeveense Plassen vielen twee doden. Arnoud H. ramde met zijn speedboot een sloep waarin vier vrienden zaten. Twee van hen waren op slag dood, de twee anderen overleefden de aanvaring. H. was onder invloed van alcohol, voer met te hoge snelheid en had geen verlichting, zegt het OM. Na het ongeluk voer hij door. In de rechtszaal zei H. dat hij dacht dat hij een paal had geraakt.

Het OM verdenkt hem van doodslag, en poging tot doodslag op de overlevenden van het ongeluk. H. hoorde acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen.

"Bij dit ongeluk was duidelijk sprake van opzet, zegt het OM. Doodslag is een heel zware aantijging, alleen moord weegt zwaarder", zegt Slaghekke. "Op doodslag staat in beginsel een maximumstraf van vijftien jaar", legt de advocaat uit. "Nu er sprake is van meerdere feiten kan die straf worden verhoogd. Het OM rekent het H. ook zwaar aan dat hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft genomen."

Doodslag

Het grote verschil tussen deze twee zaken zit in de verdenking van doodslag. Waar het OM in Haaksbergen D. 'slechts' dood door schuld verwijt, gaat het OM in de zaak tegen Arnoud H. veel verder door hem doodslag en poging tot doodslag te verwijten.

"H. heeft opzettelijk op de dood van de slachtoffers aangestuurd, terwijl daar in Haaksbergen geen sprake van is, volgens het OM", zegt Slaghekke.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak over het bootongeluk en over een maand hoort Mario D. de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl