Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever EPA

Israël heeft stukken land op de Westelijke Jordaanoever tot staatseigendom bestempeld. De staat zou zich 240 hectare hebben toegeëigend, de grootste inname in jaren. Volgens de Israëlische legerradio gaat het om land tussen de Dode Zee en de Palestijnse stad Jericho.

Vredesactivisten van Peace Now zeggen dat Israël deze actie al enige tijd had voorbereid. De staat zou de grond willen gebruiken voor toerisme en andere commerciële doeleinden. Ook zou een deel zijn bedoeld om een nederzetting uit te breiden.

Volgens vredesactivist Dror Etkes verandert dit formele besluit weinig aan de situatie op de grond. "Een deel is al in gebruik voor landbouw door kolonisten en op een ander deel ligt al een weg. Dit dient volgens mij vooral een intern politiek doel: Netanyahu wil aan de rechtse keizer laten weten waar hij staat."

"Provocatie" 

Volgens Peace Now heeft het besluit wel degelijk consequenties. "Er zijn zeker drie plannen voor dat gebied goedgekeurd, ze ontbeerden alleen nog formeel eigendomsrecht van de staat."

De Palestijnse vredesonderhandelaar Saeb Erekat heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de inname te veroordelen. Veel landen zien de uitbreiding van Israëlisch grondgebied als een provocatie en een obstakel voor een toekomstige Palestijnse staat.   

Het Israëlische ministerie van Defensie wil niet reageren.  

STER reclame