NOS Nieuws

Eerste Kamer stemt in met nieuwe Mediawet

Zoals verwacht heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe Mediawet. Om de senaat achter zich te krijgen heeft staatssecretaris Dekker een groot aantal toezeggingen gedaan. Daardoor gaan de wijzigingen minder ver dan eerder de bedoeling was. Uiteindelijk werd de wet aangenomen met 39 stemmen voor en 30 tegen.

CDA, SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50Plus stemden tegen.

Informatie

Kern van de nieuwe Mediawet is dat op de publieke zenders vooral programma's moeten worden uitgezonden die zijn gericht op informatie, cultuur en educatie. Ook externe producenten mogen straks programma's maken.

De NPO krijgt een meer sturende rol.

Maar deel in werking

Omdat er op allerlei punten kritiek was, heeft Dekker beloofd dat hij later met een nieuw wetsvoorstel komt met aanpassingen. De wet waarover vandaag is gestemd, zal op de meeste punten pas in werking treden als ook de nieuwe wet is aanvaard. Dekker heeft er het volste vertrouwen in dat die wet uiteindelijk ook aangenomen zal worden.

De reorganisatie bij de regionale omroepen gaat wel eerder in. Partijen die tegenstemden, hadden behalve inhoudelijke ook procedurele bezwaren. Ze zetten grote vraagtekens bij de staatsrechtelijke gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl