De Cypriotische president Anastasiades (r) met de president van de Europese Unie, Donald Tusk AFP

Cyprus: Turkije moet eerdere afspraken nakomen

time icon

Cyprus gaat nog niet akkoord met de onderhandelingen over een versnelde toetreding van Turkije tot de EU. President Anastasiades van Cyprus vindt dat Turkije eerder gemaakte afspraken moet nakomen, waaronder erkenning van de Grieks-Cypriotische regering.

Anastasiades sprak vandaag met EU-president Donald Tusk. Die was naar Cyprus gekomen om de EU-top van donderdag en vrijdag voor te bereiden. Tijdens de top moet het principe-akkoord dat vorige week met Turkije werd gesloten over vluchtelingen officieel worden bekrachtigd.

Details uitwerken

De Europese regeringsleiders hebben Turkije beloofd dat ze in ruil voor het terugnemen van vluchtelingen gaan praten over vrij reizen en opnieuw beginnen met de onderhandelingen over toetreding tot de EU. Die onderhandelingen werden in 2006 juist stopgezet, omdat Turkije bleef weigeren Cyprus tegemoet te komen.

Donald Tusk verklaarde na afloop dat hij niet naar Cyprus was gekomen om druk uit te oefenen. "Ik wil vooral de details van het akkoord uitwerken." Hij benadrukte dat er nog geen overeenstemming is. Ook in Spanje is er weerstand tegen de afspraken en Hongarije heeft tijdens de vorige top al laten weten niet gelukkig te zijn met het voorgestelde akkoord.

STER Reclame