Russische straaljagers voeren bombardementen uit in Syrië
NOS Nieuws

'Poetin zet Assad met terugtrekking troepen onder druk'

Rusland heeft met zijn luchtaanvallen in Syrië bereikt wat het wilde. Correspondent Geert Groot Koerkamp zegt dat daarom het uitgelezen moment voor president Poetin was aangebroken om zijn troepen voor een deel terug te trekken.

"Poetin wilde weer meepraten en dat is gelukt. In Genève heeft Rusland een belangrijke plek gekregen aan de onderhandelingstafel."

In de Zwitserse stad zijn de vredesgesprekken over de vijf jaar durende oorlog in Syrië hervat. "De stap van de Russen is ook een teken aan president Assad dat hij nu op een niet-militaire manier moet meewerken aan een oplossing."

Hoofdmacht

Groot Koerkamp ziet een verband met de druk die Europese leiders op Poetin hebben uitgeoefend op Assad om zich constructief op te stellen. "Dat maakte het voor Poetin nu opportuun zijn troepen terug te trekken."

De Syrische oppositie reageerde verheugd op het Russische besluit. "Het kan een goede invloed hebben op de vredesbesprekingen", zei de onderhandelaar van de oppositiegroepen. Hij voegde daaraan toe dat het besluit ook consequenties kan hebben voor de opstelling van Assad in Genève.

Details over de gedeeltelijke terugtrekking zijn niet bekend. In de woorden van het Kremlin wordt in elk geval de hoofdmacht teruggehaald naar Rusland. "Dat wijst erop dat het grootste deel van de troepen wordt teruggetrokken, maar we weten niet hoeveel militairen er waren en dus ook niet hoeveel er blijven." In elk geval zullen de Russen wel de luchtmachtbasis in Latakia en de militaire haven van Tartous blijven bemannen.

Machtsfactor

Het besluit van Poetin staat volgens Groot Koerkamp los van het nieuws van eind vorige week dat Rusland zijn militaire uitgaven omlaag gaat brengen. "Zo veel heeft de oorlog in Syrië niet gekost. Het was eigenlijk een grote militaire oefening."

Poetin was ook helemaal niet van plan lang in Syrië te blijven, zegt Groot Koerkamp. "Met de slepende oorlog in Afghanistan in het achterhoofd is Rusland huiverig voor langdurige militaire conflicten. Als zich ook hier een grondoorlog zou ontwikkelen met Russische slachtoffers, zal aan het thuisfront stevig worden gemord en dat wil Poetin voorkomen."

Diplomatiek gezien heeft Poetin reden om tevreden te zijn over de luchtaanvallen in Syrië. "In Genève is Rusland daardoor een machtsfactor van betekenis. Daarmee is een einde gekomen aan het internationale isolement waarin Rusland zat na de annexatie van de Krim en de militaire bemoeienis in het oosten van Oekraïne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl