NOS Nieuws

PvdA-campagne hangt af van besluit Samsom

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma's geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 6: de PvdA.

Bij geen andere partij staat de leider zo onder druk als bij de PvdA. Onder anderen Kamerlid Jacques Monasch wil niet dat Diederik Samsom nog een keer lijsttrekker wordt, en ook de partijgroepering Linksom vindt dat hij het veld moet ruimen. Ze verwijten hem dat het niet goed gaat met de partij door de regeringssamenwerking met de VVD. Van zijn "eerlijke verhaal" uit 2012 zou niets meer over zijn.

"Grote vraag op dit moment is: wat doet Samsom", zegt politiek verslaggever Wilco Boom. "Houdt hij vast aan zijn voornemen om nog een keer lijsttrekker te worden, zoals hij onlangs zei? Of ziet hij ervan af als de partij in oktober, als hij definitief een besluit moet nemen, er nog net zo slecht voor staat als nu. Stelt Samsom zich kandidaat dan zullen kopstukken als Lodewijk Asscher en Jeroen Dijsselbloem dat niet doen, is de verwachting. Maar gooit Samsom de handdoek in de ring dan is voor hen en anderen de weg vrij."

Samsom staat onder druk en moet voor oktober beslissen of hij weer lijsttrekker wil worden

Een commissie onder leiding van Max van den Berg, oud-partijvoorzitter en commissaris van de koning in Groningen, stelt de kandidatenlijst samen. Vorige week heeft hij zijn werkwijze aan de fractie uitgelegd. De PvdA-Kamerleden gaan nu beslissen of zij opnieuw op de lijst willen, waarbij het risico groot is dat zij geen Kamerzetel halen en volgend jaar op zoeken moeten naar ander werk.

De kandidatenlijst moet in november of december klaar zijn, zodat de leden er in januari 2017 over kunnen stemmen. De commissie zoekt ook buiten de Tweede Kamer naar kandidaten. Voor alle kandidaten geldt dat zij honderd steunbetuigingen moet verzamelen.

Geen sterke stromingen

Een commissie onder leiding van Wim Meijer, oud-fractievoorzitter en voormalig commissaris van de koningin, stelt het verkiezingsprogramma samen. Dat zal niet radicaal veranderen want dan zou de PvdA afstand nemen van vier jaar regeren. Daarnaast zijn er geen sterke stromingen in de partij die het roer volledig willen omgooien.

Op het gebied van defensie en buitenlands beleid zijn er door de actualiteit wel wijzigingen te verwachten. Zo wilde de partij in 2012 nog de onderzeedienst afschaffen, maar heeft de fractie onlangs ingestemd met de aanschaf van nieuwe onderzeeërs.

Water bij de wijn

Van de linkse partijen is de PvdA altijd bereid het meeste water bij de wijn te doen om te kunnen meeregeren. Je bereikt dan altijd meer dan in de oppositie, is de gedachte, ook al moet je vuile handen maken.

De PvdA noemt het kinderpardon, het nivelleren ofwel kleiner maken van inkomensverschillen en de aanpak van bonussen en topsalarissen in de publieke sector als successen van deze opstelling. Aan de andere kant wordt de partij door de achterban juist afgestraft voor het 'verwateren' van idealen.

"De PvdA bevindt zich in een paradoxale situatie", zegt Wilco Boom. "De partij staat er slechter voor dan ooit, net boven de tien zetels. Velen verwachten een grote verkiezingsnederlaag. Toch is regeringsdeelname volgend jaar weer niet uitgesloten. Door de versnippering van het politieke landschap is de komst van een vier- of zelfs vijfpartijenkabinet niet uitgesloten. En dan kan de PvdA er zomaar weer bij zijn."

Andere artikelen over ‘Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan’ kunt u hier lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl