'Voor sommigen is knuffelen heel gemakkelijk', is de titel van dit boekje dat wordt gebruikt voor seksuele voorlichting ANP

"Er is weinig aandacht voor seksuele voorlichting op de basisschool", zegt arts en seksuologe Suaad Abdulrehman. "Kinderen worden slecht begeleid terwijl seksuele voorlichting essentieel is voor de ontwikkeling van een kind."

De discussie rondom seksuele voorlichting in het basisonderwijs is actueel nu uit onderzoek blijkt dat kinderen vinden dat ze te weinig leren over verliefdheid, relaties en seksualiteit.

Abdulrehman pleit voor een seksuoloog op de basisschool. "In mijn praktijk komen veel jongeren met allerlei problemen. Dat zouden er minder zijn als er goede voorlichting was."

Keuze voor ouders

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs reageert door te zeggen dat seksuele voorlichting verplicht is op basisscholen. "Maar de mate waarin het wordt gegeven wordt bepaald door de school. Wij bepalen het raamwerk, niet de precieze invulling."

Dat basisscholen verschillen op het gebied van seksuele voorlichting ziet het ministerie als iets goeds. "Dan hebben ouders iets te kiezen als hun kind voor het eerst naar school gaat."

In de Week van de Lentekriebels is er aandacht voor seksuele voorlichting ANP

"Hoe vroeger je begint met het geven van voorlichting, hoe beter het is", zegt Rik van Lunsen, hoofd Seksuologie van het AMC. "Leeftijdspecifieke seksuele voorlichting zou moeten beginnen in de wieg en op de kleuterschool. Goed voorgelichte kinderen durven alles te vragen en vinden later beter hun weg op het gebied van relaties en seks." 

Er zijn meer voordelen volgens Van Lunsen: "Uiteindelijk krijgen ze ook minder soa's en ongewenste zwangerschappen. Daar moet trouwens niet de focus op liggen bij seksuele voorlichting. Kinderen moeten vooral begrijpen dat seks iets leuks is."

STER reclame