'Voor sommigen is knuffelen heel gemakkelijk', is de titel van dit boekje dat wordt gebruikt voor seksuele voorlichting ANP

'Seksuele voorlichting zou in de wieg moeten beginnen'

time icon

"Er is weinig aandacht voor seksuele voorlichting op de basisschool", zegt arts en seksuologe Suaad Abdulrehman. "Kinderen worden slecht begeleid terwijl seksuele voorlichting essentieel is voor de ontwikkeling van een kind."

De discussie rondom seksuele voorlichting in het basisonderwijs is actueel nu uit onderzoek blijkt dat kinderen vinden dat ze te weinig leren over verliefdheid, relaties en seksualiteit.

Abdulrehman pleit voor een seksuoloog op de basisschool. "In mijn praktijk komen veel jongeren met allerlei problemen. Dat zouden er minder zijn als er goede voorlichting was."

Keuze voor ouders

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs reageert door te zeggen dat seksuele voorlichting verplicht is op basisscholen. "Maar de mate waarin het wordt gegeven wordt bepaald door de school. Wij bepalen het raamwerk, niet de precieze invulling."

Dat basisscholen verschillen op het gebied van seksuele voorlichting ziet het ministerie als iets goeds. "Dan hebben ouders iets te kiezen als hun kind voor het eerst naar school gaat."

In de Week van de Lentekriebels is er aandacht voor seksuele voorlichting ANP

"Hoe vroeger je begint met het geven van voorlichting, hoe beter het is", zegt Rik van Lunsen, hoofd Seksuologie van het AMC. "Leeftijdspecifieke seksuele voorlichting zou moeten beginnen in de wieg en op de kleuterschool. Goed voorgelichte kinderen durven alles te vragen en vinden later beter hun weg op het gebied van relaties en seks." 

Er zijn meer voordelen volgens Van Lunsen: "Uiteindelijk krijgen ze ook minder soa's en ongewenste zwangerschappen. Daar moet trouwens niet de focus op liggen bij seksuele voorlichting. Kinderen moeten vooral begrijpen dat seks iets leuks is."

Discussie op Facebook

"Kinderen zijn nieuwsgierig, maar moeten ze op jonge leeftijd al alles weten over seksualiteit?" Een tegenstander van seksuele voorlichting in het basisonderwijs vraagt het zich af op de Facebookpagina van de NOS. "Wij hebben toch ook kinderen gekregen zonder seksuele voorlichting? Ra ra hoe kan dat?"

Tegenstanders denken dat seksuele voorlichting ertoe leidt dat kinderen sneller gaan experimenteren met seks, terwijl ze daar nog veel te jong voor zijn.

Voorstanders brengen daartegen in dat scholen antwoord dienen te geven op de vragen van kinderen. "Of wil je dat ze hun seksuele voorlichting uit pornofilms halen?", reageert iemand op Facebook. 

STER Reclame