Máxima: zakgeld is leergeld voor kinderen

Máxima luidt de schoolbel voor de start van de Week van het geld ANP

"Ik hoop dat kinderen heel goed nadenken als ze geld uitgeven, want een euro kun je maar één keer uitgeven: op is op." Dat zei koningin Máxima in een interview met het NOS Jeugdjournaal op een basisschool in Vleuten, waar ze vanwege de Week van het geld een gastles bijwoonde. 

Máxima is erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken, de initiatiefnemer van de Week van het geld, waarin de omgang van kinderen met geld centraal staat.

Ze vindt het belangrijk dat kinderen weten hoe ze met geld moeten omgaan. "Soms heb je een wens, een skateboard kopen bijvoorbeeld. Je moet leren dat je daarvoor moet sparen", zei ze in het interview op basisschool De Twaalfruiter. 

'Je kunt fouten maken. Daar leer je van'

Je kinderen zakgeld geven is volgens Máxima een goede manier om ze met geld te leren omgaan. "Wat doe je met zakgeld? Stort je het op de bank?" Ze noemt het leergeld. "Je kunt fouten maken en daar leer je dan van. Dan is het gewoon geen drama."

In de klas hoorde de koningin de kinderen ervaringen uitwisselen. "Een van de kinderen was zijn geld kwijt en kreeg dat niet vergoed van zijn ouders. Dan leer je dat je je geld in de toekomst heel goed bewaart", zei ze. "Of dat ze een miskoop hebben gedaan. Dat ze iets gekocht hebben wat ze uiteindelijk niet hebben gebruikt."

Wat kost lenen?

"Er was een meisje dat zei: 'Ik heb geld geleend aan mijn zusje. Die heeft me nooit terugbetaald. Wat heeft ze geleerd? Ik leen haar nooit meer geld", aldus Máxima. 

Iets anders waar deze week over wordt gesproken, is het lenen van geld. "Wat is lenen? Kost lenen geld of niet? Is het beter om sommige uitgaven met spaargeld te doen of met geleend geld?" Het zijn volgens Máxima allemaal belangrijke onderwerpen die aan bod zullen komen.