De aandeelhouders van Ahold en Delhaize hebben vanmiddag voor een fusie gestemd van de twee supermarktgiganten. In Amsterdam werd door de Ahold-aandeelhouders bijna unaniem voor gestemd: 99,97 procent. Ook in Brussel gingen nagenoeg alle aanwezigen akkoord met de fusie: 96,7 procent stemde in met de fusie.

Na het samengaan ontstaat een supermarktconcern dat in Europa qua grootte de vierde plek inneemt achter het Franse Carrefour, het Duitse Lidl en het Engelse Tesco. In de VS staat de combi op de vierde plek. Ahold en Delhaize hebben samen een omzet van bijna 64 miljard euro, 6750 winkels en 390.000 medewerkers. De fusie moet medio dit jaar worden afgerond.

Aandeelhouders Ahold vol vertrouwen

De ondernemingen denken met het samengaan veel geld te besparen, onder meer op inkoop- en overheadkosten. Over drie jaar zou de fusie al 500 miljoen euro aan kostenbesparingen moeten opleveren.

Dicht bij fusie

In 2006 waren Ahold en Delhaize ook dicht bij een fusie. Die kwam er uiteindelijk niet. Het klikte toen niet met onder meer de familie die achter Delhaize zat. Het Belgische Delhaize had toen een Franstalige leiding, momenteel wordt Delhaize geleid door een Nederlander.  

Personeel Delhaize ongerust over fusie met Ahold

In Brussel protesteerden - voor de deur waar de Delhaize-aandeelhouders bijeen zijn - zo'n honderd vakbondsleden. Zij wilden meer duidelijkheid over de gevolgen voor het personeel. Ook zijn zij kritisch over een volgens de bond "buitensporige bonus" die de topman van Delhaize nog zou opstrijken.

In Belgie en de VS kijken kartelwaakhonden nog naar de fusie. Tegenhouden zullen ze die fusie niet, alleen zou het kunnen dat Ahold-Delhaize nog wat winkels moet afstoten in bepaalde regio's waar de combinatie mogelijk te dominant zou worden.

In Leuven zijn klanten van Albert Heijn een actie gestart om hun winkel open te houden.

Belgen in de bres voor hun Albert Heijn

STER reclame