Promotiemateriaal van GeenPeil rolt van de pers. ANP

De gemeente Son en Breugel moet meer stembureaus openen bij het komende referendum over Oekraïne. Dat is bepaald door de rechtbank Oost-Brabant in een zaak die was aangespannen door het Forum voor Democratie. Bij eerdere soortgelijke rechtszaken ving die organisatie telkens bot.

Son en Breugel had vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen tien stemlokalen, maar wilde het bij het referendum op 6 april houden op drie. De gemeente beriep zich onder meer op de verwachte opkomst, die naar verwachting relatief laag zal zijn.

Het Forum voor Democratie noemde dit een obstructie van het democratisch proces. De actiegroep, die zich inzet voor een 'nee'-stem bij het referendum, stelde dat ouderen en gehandicapten door de drastische vermindering van het aantal stemlokalen worden beperkt om hun stem uit te brengen.

Van drie naar zeven

Volgens de rechtbank ligt het inderdaad "in de redelijke verwachting" dat de sluiting het opkomstpercentage negatief beïnvloedt. En dat is volgens de rechter niet de bedoeling. "De gemeente moet het referendum organiseren op een manier zoals verkiezingen voorgaande keren zijn georganiseerd."

Van de rechter moet Son en Breugel op 6 april nu zeven stemlokalen openen. Drie van de tien 'oude' bureaus mogen wel dichtblijven omdat die volgens de gemeente "door feitelijke omstandigheden" niet kunnen functioneren. In een reactie zegt de gemeente de uitspraak te zullen respecteren.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie is blij met het vonnis. Hij vindt dat het niet zonder gevolg kan blijven voor andere gemeenten, die het aantal stembureaus ook willen verminderen.

Oldenzaal

Vorige week gaf de rechtbank Overijssel wel gelijk aan de gemeente Oldenzaal, die het aantal stembureaus op 6 april terugbrengt van zeventien naar vijf. En de rechtbank in Den Haag bepaalde vrijdag dat minister Plasterk gemeenten niet kan dwingen meer stembureaus te openen. 

In een reactie op de uitspraak van vandaag verwijst een woordvoerder van Plasterk daarnaar. Aan het beleid van de minister zal dan ook niets veranderen. 

STER reclame