Websites waarvandaan illegaal bestanden te downloaden zijn
NOS Nieuws

Brein mag gebruikersgegevens van uploaders verzamelen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Stichting Brein mag gegevens gaan verwerken van gebruikers die via torrent-sites films en series delen. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald. Dat betekent dat Brein, die opkomt voor auteursrechten, met die gegevens uploaders mag aanpakken. De stichting zegt daar direct mee te beginnen.

Het was al langer bekend dat Brein een vergunning hiervoor had aangevraagd en de privacywaakhond liet eerder weten hier welwillend tegenover te staan. Brein kan met dit akkoord in de hand de ip-adressen en gebruikersnamen van uploaders gaan verzamelen. Deze openbare gegevens zijn nodig om te achterhalen wie er films of series heeft gedeeld.

In een persbericht zegt directeur Tim Kuik wie hij wil aanpakken: "Dit kunnen frequente uploaders zijn, maar ook uploaders die minder vaak voorkomen maar wel steeds met een recent product."

Rechtszaak

Wel is het zo dat Brein deze gegevens nog moet koppelen aan een specifiek persoon. Dat moet gebeuren in samenwerking met internetproviders. Die hebben steeds aangegeven dit niet zomaar te doen, wat betekent dat er waarschijnlijk een rechtszaak zal volgen.

De verwachting is dat Brein dat zal gaan doen en daarbij zal proberen een duidelijk voorbeeld te stellen. Of dat voor de rechter voldoende is om het recht van de auteurs zwaarder te laten wegen dan het recht van de uploader blijft afwachten.

Als ze die rechtszaak winnen, zullen ze vervolgens de uploaders een schikkingsvoorstel presenteren. Daarnaast moeten de gebruikers een verklaring tekenen waarin ze zeggen niet meer te zullen uploaden. De bedragen kunnen oplopen tot 12.500 euro.

Een Duitse pornosite lukte het eerder niet om persoonsgegevens van een uploader via provider UPC te achterhalen. De rechter oordeelde dat het Duitse bedrijf te weinig bewijs had.

Gevolgen downloaders

Of mensen die bijvoorbeeld één of twee keer per week downloaden zullen worden aangepakt, blijft onduidelijk. "Stichting Brein schrijft in de informatie die is verstrekt aan de privacywaakhond zich te richten op grootschalige uploaders", legt Rosalie Heijna van advocatenkantoor SOLV uit.

"Maar Brein laat in de beoordelingscriteria in het midden wanneer je daaronder valt. Waardoor de organisatie in principe de ruimte heeft om ook kleinere uploaders aan te pakken als de grote jongens zijn gepakt."

Directeur Tim Kuik wil in een reactie niet zeggen wanneer er sprake is van grootschalig gebruik. Mensen die 'per ongeluk' een keertje iets downloaden krijgen volgens de directeur eerder een brief met een waarschuwing dan een schikkingsvoorstel. 'Volhardende downloaders' zitten wel in het vizier van Brein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl