Bij het ongeluk op 28 september 2014 vielen drie doden

Bestuurder monstertruck: het gas bleef hangen

Volgens Mario D. bleef tijdens de stunt het gas van zijn monstertruck hangen. Hij probeerde wel te remmen, maar volgens hem had dat geen zin. Dat vertelde hij voor de rechtbank in Almelo, waar de rechtszaak rond het drama met de monstertruck vandaag begonnen is. Naast D. is ook de Stichting Sterevenementen, die het evenement organiseerde, aangeklaagd.

De monstertruck reed in september 2014 in op het publiek. Drie mensen kwamen om het leven. Er vielen 28 gewonden, onder wie 24 zwaargewonden. D. en de organiserende stichting worden verdacht van dood door schuld en van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Verslaggever Lidwien Gevers over het verhoor van Mario D.

Mario D. was van plan vijf keer over de opgestelde autowrakken te springen. Toen hij achter de wrakken neerkwam probeerde hij een bocht te maken voor de volgende sprong. Maar volgens hem werkte de besturing op dat moment niet. De auto liet het afweten, zei Mario D. tegen de rechter.

Hij vertelde ook dat hij de noodknop nog heeft gebruikt, maar ook dat hielp niet. De truck reed ruim dertien meter verder het publiek in.

Op de vraag van de rechter of hij niet meer veiligheidsmarges had moeten inbouwen, antwoordt D. dat dit achteraf gezien zo is. Maar dan kan zo'n stunt volgens hem nergens in Nederland meer worden gedaan.

Incidenten

Mario D. zegt dat hij zijn stunts altijd zo veilig mogelijk doet. Hij past zijn snelheid altijd aan aan de ruimte die er is. Hij zegt dat hij nooit eerder in de fout is gegaan met zijn monstertruck. Maar hij was van tevoren niet naar het terrein komen kijken.

Toch zijn er wel eerder incidenten bij stunts van Mario D. Hij reed in 2010 op de motor een vrouw aan tijdens een evenement. Volgens hem dook zij op uit het niets. Op een filmpje dat de rechtbank bekeek, is te zien dat hij met zijn monstertruck een keer bijna een lantaarnpaal en een boom raakt.

Ook is te zien hoe hij een keer recht op het publiek afrijdt en vlak voor mensen tot stilstand komt. Op een ander filmpje is te zien dat het voertuig kantelt. Volgens Mario D. was dit in een groot weiland.

Mario D. lijkt niet op alle vragen te kunnen antwoorden. De voorzitter van de rechtbank heeft het gevoel dat hij en de chauffeur langs elkaar heen praten. Op de vraag aan D. of hij misschien een black-out heeft gehad, geeft hij geen antwoord.

Technisch onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed onderzoek naar de technische staat van de monstertruck. Daaruit blijkt dat het voertuig niet voldeed aan de internationale veiligheidseisen. Er waren meerdere mankementen.

Het NFI onderzocht ook de besturing en of het gaspedaal is blijven hangen. Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat de precieze oorzaak is geweest. Uit het technisch onderzoek blijkt wel dat het mogelijk moet zijn geweest om de truck op tijd tot stilstand te brengen.

Dat Mario D. onwel is geworden tijdens de stunt hoort ook tot de mogelijkheden.

'Te hoge snelheid, te krappe bocht en de controle over het voertuig verloren'

De voorzitter van de organiserende stichting, Geerlof Kanis, vertelde de rechter dat zijn bedrijf aan de verplichtingen heeft voldaan qua veiligheid. Volgens hem zag het evenement in Haaksbergen er elk jaar zo'n beetje hetzelfde uit, met een speciale 'eyecatcher'. Dit jaar was dat de stunt met de monstertruck.

De stichting stuurde van tevoren een foto van het terrein aan Mario D. Volgens Kanis was het aan de chauffeur van de monstertruck om te bepalen of er voldoende afstand tot het publiek was voor de stunt. Volgens de directeur werd ruim voldaan aan de tien meter afstand tot de stunt.

De voorzitter van Stichting Sterevenementen vindt dat hij in strafrechtelijke zin niks fout heeft gedaan. Naar zijn idee is het evenement niet anders georganiseerd dan de voorgaande jaren. De officier van justitie is het niet met hem eens. Het OM verwijt de directeur van de stichting dat hij niet eens wist wat er precies gepland was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl