NOS Nieuws

Voormalig Fortis schikt voor 1,2 miljard met beleggers

Ageas, de rechtsopvolger van bank-verzekeraar Fortis, heeft een schikking bereikt met beleggers van 1,2 miljard euro. De schikking is een vergoeding voor de schade die beleggers leden in 2007 en 2008, toen Fortis bijna ten onder ging.

Het is de grootste schikking met beleggers ooit in Europa. Eerder troffen beleggers onder meer een schikking van 1,1 miljard euro met Ahold vanwege het boekhoudschandaal in 2005. In datzelfde jaar werd ook de Duisenbergschikking getroffen van zo'n 1 miljard euro na misleiding van beleggers in aandelenleaseproducten van Legiolease.

Financiële problemen

Beleggers hadden verschillende claims lopen tegen het voormalige Fortis. Zij vonden dat de bankverzekeraar hen niet goed had geïnformeerd over de financiële situatie.

In 2007 haalde Fortis nog geld op bij aandeelhouders voor de aankoop van een deel van ABN Amro. Vlak daarna bleek dat het bedrijf in grote financiële problemen zat, waarna het gered werd door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid.

Algemeen verbindend

Ageas heeft de schikking gesloten met vertegenwoordigers van particuliere beleggers, zoals Deminor, de VEB en claimstichting FortisEffect, en grote institutionele beleggers, verenigd in SICAF. Gezamenlijk vragen ze aan het Gerechtshof in Amsterdam om de schikking algemeen verbindend te verklaren. Daarmee zou de schikking gelden voor alle Europese beleggers.

Gevolg is dat alle lopende Europese rechtszaken worden stopgezet tegen het voormalige Fortis, oud-bestuurders van de bankverzekeraar en banken die betrokken waren bij de aandelenuitgifte in 2007.

"De enige procedure die doorloopt, is die van de Stichting FortisEffect tegen de Nederlandse Staat", zegt Adriaan de Gier van de claimstichting in het NOS Radio 1-Journaal. Volgens FortisEffect zou ook de overheid beleggers hebben misleid in de periode rondom de nationalisatie van Fortis. "Wij gaan kijken of we daar nog een aanvullende vergoeding op kunnen halen", aldus De Gier.

Hogere vergoeding

Behalve FortisEffect is ook de VEB blij met de schikking. "De vandaag aangekondigde schikking is een belangrijke stap op weg naar compensatie voor tienduizenden gedupeerde aandeelhouders", aldus VEB-directeur Paul Koster.

Volgens Koster krijgen gedupeerde VEB-beleggers tien tot vijftien procent van de geleden schade terug. Beleggers die aangesloten zijn bij partijen die betrokken zijn bij de schikking, krijgen een hogere vergoeding dan andere beleggers.

De VEB-directeur verwacht over anderhalf jaar uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam of de schikking inderdaad algemeen verbindend wordt verklaard. "De rechter kijkt zorgvuldig naar of de schikking redelijk is en of er genoeg beleggers mee worden bereikt", aldus Koster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl