Politie na het ongeluk met de monstertruck
NOS Nieuws

Monstertruck-chauffeur voor de rechter: ongeluk of defect?

In de rechtbank in Almelo staat monstertruck-chauffeur Mario D. (52) vandaag voor de rechter. Hij zat achter het stuur van de truck die in september 2014 in Haaksbergen het publiek inreed. Bij dat incident kwamen drie toeschouwers om het leven en raakten 28 mensen gewond. Maar werd het ongeluk veroorzaakt door menselijk falen? Of was er sprake van een technisch defect?

De paniek in het centrum van het Overijsselse plaatsje Haaksbergen was compleet toen de monstertruck uit de bocht vloog en niet op tijd remde. De wagen raakte tientallen toeschouwers, die op een pleintje aan het kijken waren. Wat de oorzaak was van het ongeluk, is nog altijd niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie besloot in juni vorig jaar D. te vervolgen.

De chauffeur is dood door schuld ten laste gelegd. D. was teleurgesteld dat hij voor de rechter moest verschijnen. Hij had immers jarenlange ervaring als stuntman en had nog nooit een ongeluk veroorzaakt. D. houdt vol dat het gaspedaal bleef hangen: hij kon niet op tijd remmen.

Mario D. bestuurde de monstertruck

In oktober vorig jaar zette zijn advocaat de bewering van D. kracht bij. Hij bracht de conclusies van het onderzoek van de technische recherche naar buiten. Uit het rapport zou blijken dat het ongeluk werd veroorzaakt door een technisch defect.

Volgens de advocaat wees het onderzoek uit dat de achterwielen van de truck niet mee stuurden door een kapot schakelaartje. Daardoor moest D. een grotere bocht maken en kon hij niet op tijd reageren, waarna hij het publiek inreed. Het ongeluk was dus niet te wijten aan een menselijke fout, redeneerde de advocaat.

Het OM weersprak die stelling een paar dagen later. De officier van justitie zei dat D. wel degelijk schuldig was. Hij zou te hard hebben gereden, het voertuig niet onder controle hebben gehad en zijn remmen niet hard genoeg hebben ingetrapt.

De ex-stuntman zat achter het stuur tijdens het ongeluk in Haaksbergen

Volgens het OM bleek uit onderzoek juist dat de truck 25 centimeter voor het publiek tot stilstand was gekomen als D. niet zo hard had gereden. Maar de chauffeur bleef volhouden: de monstertruck was niet door zijn schuld uit de bocht gevlogen.

En dus werd de oorzaak van het ongeluk opnieuw niet vastgesteld. In de tussentijd had D. zich opnieuw op zijn stunts gestort. In januari vorig jaar liet hij zelfs weten dat hij weer wilde optreden met de truck.

D. werkt als glazenwasser en was daarnaast al jaren bezig met monstertrucks. De stuntshows die hij organiseerde waren familieaangelegenheden. Ook zijn 14-jarige zoon ging altijd mee. De jongen was bezig met een eigen carrière als stuntman. Maar alles kwam abrupt tot stilstand toen hij zag hoe zijn vader het publiek inreed in Haaksbergen.

De rechtbank Overijssel heeft vandaag en morgen voor de zaak uitgetrokken. Donderdag is gereserveerd als extra dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl