ANP

Mensen met een hoger inkomen bezoeken sneller de tandarts

tijd van publicatie

Mensen met een hoog inkomen gaan sneller naar de tandarts en mondhygiënist dan mensen die weinig verdienen. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat van Nederlanders uit de twee laagste inkomensklassen zo'n zeventig procent naar de tandarts. Dat loopt op tot negentig procent van de Nederlanders die een hoog inkomen hebben. 

Bij de mondhygiënist is het verschil iets kleiner. Daar gaat bijna veertig procent van de mensen met een hoog inkomen heen, tegenover dertig procent van de mensen die weinig verdienen.  In totaal gingen acht op de tien Nederlanders afgelopen jaar minstens een keer naar de tandarts. De mondhygiënist werd door drie op de tien Nederlanders bezocht. 

Jongeren

Van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar ging 97 procent naar de tandarts. Ruim de helft van die groep bezocht ook nog een orthodontist.     

Kosten voor mondzorg worden voor volwassenen niet vergoed uit de basisverzekering. Kinderen onder de 18 krijgen die kosten wel volledig vergoed. Bij die groep is er ook geen verschil tussen de inkomensgroepen.

Andere zorg

Het verschil in tandartsbezoek tussen arm en rijk is anders dan bij andere vormen van zorg. De huisarts wordt bijvoorbeeld juist vaker bezocht door mensen met een laag inkomen. Dat geldt ook voor zorg door een specialist of een psycholoog.   

STER Reclame