De tafel van Studio Voetbal van 13 maart, met v.l.n.r. Youri Mulder, Pierre van Hooijdonk, Tom Egbers, Jan Mulder en Arno Vermeulen
NOS Voetbal

Kiest PSV voor de olympische gedachte of volle bak?

Arek Milik en de Toto-divisie, PSV en de olympische gedachte en de goals van Vincent Janssen.

In Studio Voetbal liet gastheer Tom Egbers met de analisten Jan Mulder, Youri Mulder, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen alles de revue passeren wat het voorbije weekeinde op en rond de velden in het oog sprong. Te beginnen uiteraard met het onverwachte puntenverlies van zowel koploper PSV als naaste belager Ajax.

Van Hooijdonk vond de Amsterdammers zeker niet slecht spelen. "Ze liepen een paar keer tegen een geweldige counter van NEC aan. Als je Ajax afzet tegen PSV... PSV was verre van goed."

'Ajax moet blij zijn met gelijkspel'

Jan Mulder had ook oog voor het spel van NEC. "Ajax moet nog blij zijn dat ze gelijkspeelden. De 2-2 is voor veertig procent zwak verdedigd en voor zestig procent een schitterend doelpunt. Christian Santos was beter dan Mike van der Hoorn slecht was."

'Milik met rechts van niveau Toto-divisie, links absolute topper'

Oud-spits Van Hooijdonk genoot van de openingsgoal van Ajacied Arek Milik. De Poolse aanvalsleider schoot eerst met rechts tegen de doelman op, alvorens hij met een bekeken stiftje de bal in de goal kreeg.

"Dat is Milik in een notendop. Ligt de bal voor zijn rechter, dan is het een spits van het niveau Toto-divisie (de huidige Jupiler League, red.). En met links is het een absolute topper. Daar zit zoveel gevoel in en een geweldige pegel. Ik kon zelf met links helemaal niets, maar mijn rechter was beter dan gemiddeld en daar kun je aardig ver mee komen."

Welke wedstrijd is belangrijker voor PSV? Atlético of Ajax?

Een dag eerder dan Ajax liet ook koploper PSV punten liggen. In Eindhoven lukte het de thuisploeg niet om te winnen van sc Heerenveen: 1-1. Youri Mulder: "PSV straalde niet uit dat dit de belangrijkste week van het seizoen is. Wat ervan afstraalde was dat ze de wedstrijd tegen Heerenveen niet belangrijk vonden, maar die van dinsdag wel."

Daarmee doelt Youri Mulder op de confrontatie met Atlético Madrid in de achtste finales van de Champions League. Vijf dagen later komt Ajax op bezoek. Welke wedstrijd is belangrijker?

Van Hooijdonk resoluut: "Zondag. De Champions League gaan ze niet winnen, dus je moet zorgen dat je kampioen wordt. Dan plaats je je voor het miljoenenbal van volgend jaar."

De olympische gedachte

"In het voetbal speelt de olympische gedachte", meent Youri Mulder. "Meedoen is belangrijker dan winnen, want meedoen betekent weer miljoenen extra. Dus is zondag een hele belangrijke wedstrijd."

Volgens zijn vader Jan zijn de wedstrijden even belangrijk. "Je kunt én de Champions League winnen én kampioen worden."

"Dit is gewoon kletskoek", zegt Vermeulen, die daarmee de discussie afkapt. "Je gaat volle bak tegen Atlético en volle bak tegen Ajax. Dit is typisch geneuzel."

'Je bent aan het ratelen, Pierre'

En dan Oranje. Bondscoach Danny Blind heeft zijn voorselectie bekendgemaakt voor de oefeninterlands tegen Frankrijk en Engeland. Er zitten drie nieuwkomers in: Timo Letschert, Vincent Janssen en Mitchell Dijks.

De analisten aan tafel bij Tom Egbers vinden Jetro Willems de beste linksback en menen dat achter hem Dijks en Erik Pieters moeten strijden voor hun plek. Vermeulen vindt Ajacied Dijks beter dan Pieters.

"Dat is nergens op gebaseerd", meent Van Hooijdonk. "Pieters speelt alles bij Stoke City." Vermeulen countert: "Je bent aan het ratelen, Pierre. Ik weet dat hij alles speelt daar, maar Dijks is jonger en heeft meer mogelijkheden."

'Drie goals voor Vincent Janssen in Oranje'

Over de selectie van AZ-spits Janssen is minder discussie. "Hij heeft zijn selectie nu al verdiend", zegt Van Hooijdonk. "Hij staat onder druk, krijgt veel mediaverzoeken, iedereen kijkt naar hem en dan presteert hij dit."

Jan Mulder gooit er nog een schepje bovenop: "Ik zie hem drie doelpunten maken voor Nederland."

Tot slot de tegenstanders van Oranje: Engeland en Frankrijk. "Zijn die niet veel te sterk?", vraagt Jan Mulder zich af. Vermeulen schudt zijn hoofd. "Wij zijn niet zo veel minder."

Vermeulen: Oranje niet veel minder dan Frankrijk en Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl