Al-Hroub tijdens een les op haar Palestijnse school Youtube

Een Palestijnse lerares van een basisschool op de Westbank is uitgeroepen tot beste lerares van de wereld. Hanan al-Hroub werd gekozen uit 8000 docenten. Ze kreeg de Global Teacher Prize en een geldprijs van 1 miljoen dollar uitgereikt op een ceremonie in Dubai.

Al-Hroub groeide op in een vluchtelingenkamp in Bethlehem, een plaats in de Palestijnse gebieden. Ze probeert haar leerlingen op de basisschool te leren om geweld te veroordelen. De lerares versloeg in de finale tien andere kandidaten uit onder meer Australië, Pakistan en Kenia.

In haar overwinningsspeech benadrukte al-Hroub het belang van de dialoog. De lerares wil haar prijzengeld gebruiken om een beurs op te richten voor Palestijnse studenten die een lerarenopleiding willen gaan volgen.

Voor een Palestijnse lerares heb ik het hoogst haalbare bereikt.

Hanan al-Hroub, de winnende lerares

Bij de prijsuitreiking werd een video getoond waarin paus Franciscus al-Hroub feliciteerde met haar uitverkiezing. De kerkvorst zei dat onderwijs en leerkrachten extreem belangrijk zijn voor kinderen die opgroeien in oorlogsgebieden.

"Ik kan bijna niet geloven dat de paus mij persoonlijk feliciteerde", zei al-Hroub tegen persbureau AP. "Voor een Palestijnse lerares heb ik het hoogst haalbare bereikt. Mijn boodschap is dat we samen verandering kunnen bewerkstelligen. Goed onderwijs kan bijdragen aan vrede." 

De Global Teacher Prize werd twee jaar geleden in het leven geroepen voor docenten die iets bijdragen aan het onderwijs en zich onderscheiden met innovatieve lesmethoden. De winnaar van vorig jaar gaf Engelse les op een school op het Amerikaanse platteland.

STER reclame